6 ranních návyků, které nastartují tvůj metabolismus

6 ranních návyků, které nastartují tvůj metabolismus

Chceš zhubnout pár kilogramů? Pak tě bude zajímat 6 ranních návyků, které tvůj metabolismus nastartují na celý den. Čím rychlejší metabolismus máš, tím rychleji spaluješ a hubneš. Začni ráno dobrými návyky, které zatočí s pomalým metabolismem, zaženou únavu a dodají ti energii.

Někdo se na jídlo jenom podívá a má pár kilo nahoře. Druhý si může dopřávat od rána do večera a nepřibere ani deko. Rozdíl je většinou dán právě rychlostí metabolismu. Co to vlastně metabolismus je? Zjednodušeně řečeno – je to komplexní síť hormonů a enzymů, které přeměňují jídlo na palivo a určují, jak efektivně se toto palivo používá. Na metabolismus má vliv více faktorů – včetně věku, množství svalové hmoty a pohlaví (muži většinou spalují více kalorií než ženy). Metabolismus je nám do určité míry geneticky dán, ale můžeš udělat několik věcí, které jeho fungování podpoří. 

Nezapomeň níže uvedené tipy doplnit i o úpravu stravovacího režimu, pro hubnutí je nezbytné dosáhnout kalorického deficitu. Jak na to se dozvíš v článku – Úspěšné hubnutí? Chce to kalorický deficit.

 

1)    Napij se

Pro nastartování metabolismu vypij nalačno sklenici teplé vody s citronem. Nejenže po noci zavodníš dehydrovaný organismus, ale citronem také podpoříš detoxikaci trávicího traktu.  Voda by měla mít ideálně tělesnou teplotu. Právě vlažná či teplá voda působí příznivě na střeva, která pak rychleji zpracovávají potravu. Tekutiny popíjej i během celého dne, zrychlíš tak svůj metabolismus a podpoříš proces hubnutí. Namísto vody klidně sáhni i po zeleném čaji – dodává antioxidanty a rovněž zlepšuje fungování metabolismu.

 

2)    Zacvič si

Jednoduchá rovnice: kdo cvičí – rychleji spaluje. Nemáš po ránu moc času? Zařaď do své ranní rutiny 5 tibeťanů. Jde o sérii jednoduchých cviků, které protáhnou a nakopnou tělo. Jsou jednoduché a nezaberou více než 5 minut. Je nejlepší si je zacvičit před snídaní.  

Ještě lepší však je udělat si čas na krátké kardio nebo ještě lépe cvičení v režimu HIIT. Stačit ti bude půlhodina. Velmi efektivně tak nakopneš metabolismus a podpoříš celodenní spalování. Ranní cvičení formou HIIT spouští zvýšenou spotřebu kyslíku po zátěži (EPOC) a díky tomu tělo pálí kalorie i v průběhu dne – třeba cestou autem do práce. 

Ranní rozcvička navíc rozproudí nejen spalování, ale i mozek. Výzkumy ukazují, že pár kliků podpoří tvé ranní mentální schopnosti lépe než hrnek kávy.

 

3)    Dej si snídani

Auto potřebuje k nastartování palivo a stejně tak tvůj metabolismus. Pokud tedy chceš v průběhu dne pálit co nejvíce kalorií, snídani rozhodně nepřeskakuj. Dobrá a kvalitní snídaně může tvůj klidový metabolismus v průběhu dne zvednout až o 10 %. 

Ideálka je snídaně plná bílkovin (řecký jogurt, vajíčka) a složených sacharidů (neslazené ovesné vločky). Právě na trávení bílkovin zpracovává tvoje tělo mnohem víc energie. Ovesné vločky ti zase dodají dost energie a vyhnou se ti náhlé pocity vlčího hladu.

TIP: Nemusí toho být moc, stačí něco jednoduchého a zdravého, co tvoje tělo upozorní, že má začít pracovat. Ideální je nasnídat se po cvičení a nejpozději hodinu po probuzení. Pokud začneš svůj den bez snídaně, zaděláváš si naopak na zpomalený metabolismus.

Pro inspiraci na další potraviny nabité proteiny mrkni na článek – Proč do jídelníčku zařadit potraviny s vysokým obsahem proteinů?

 

4)    Nalij si kávu

Docela oblíbený ranní návyk, do kterého se asi nebudeš muset nutit. Studie ukazují, že lidé, kteří pijí kávu, mají až o 11 % rychlejší metabolismus a efektivněji hubnou. Účinky kofeinu na spalování tuků jsou dobře známé, a proto tuto látku najdeš v mnoha spalovačích tuků. 

TIP: Namísto cappuccina a latéčka se ale zkus naučit na čistou černou kávu bez mléka. Otestuj třeba lehkou filtrovanou variantu, která má mnohem méně kalorií. 

 

5) Vyspi se do růžova

Spánková deprivace vede ke zvýšení chuti k jídlu – nejčastěji pak saháme po kalorických jídlech založených na rychlých cukrech. Je to tím, že nekvalitní spánek vede ke snížení hladiny hormonu leptinu zodpovědného za signalizaci pocitu sytosti. Současně ale zvyšuje hladinu hormonu, který je pro změnu zodpovědný za signalizaci pocitu hladu. 

Nedostatek spánku navíc tvoje tělo vnímá jako stresový faktor. Posiluje tedy uvolňování stresového hormonu kortizolu, který přímo souvisí s vytvářením tukových zásob na bocích a břiše. Svůj spánkový režim si proto dobře naplánuj už den předem tak, abys pravidelně spal alespoň 8 hodin denně.  

Pár tipů jak odstranit případné problémy s usínáním najdeš v našem článku – Špatný spánek? Špatné výkony