Co jsou to chelátové minerály? A proč je zkusit?

Co jsou to chelátové minerály? A proč je zkusit?

Jsou dobře vstřebatelné a nedráždí žaludek – chelátové minerály, seznamte se. Ve srovnání s těmi běžnými je chelátová forma minerálů pro lidské tělo mnohem přirozenější a lépe stravitelná. Na jejich doplňování by měli myslet hlavně sportovci a všichni, kteří chtějí podpořit imunitu a zdravé fungování těla.

Minerály jsou pro správné fungování těla naprosto klíčové – ovlivňují zdraví kostí, svalů a orgánů. Zajišťují hladké fungování mnoha procesů v organismu včetně přenášení kyslíku. Na rozdíl od některých vitaminů si je ale tělo neumí samo vyrobit. Takže mu je musíš naservírovat a ideálně v takové formě, která trávicím traktem neprojde ven téměř bez povšimnutí. Na suplementaci by měli myslet hlavně sportovci, kteří velkou část minerálů z těla odplaví pocením.

 

Chelátové x organické a anorganické

Podle posledních vědeckých výzkumů jsou minerály v chelátové vazbě pro tělo mnohem přirozenější a lépe se vstřebávají než běžně prodávané organické a anorganické formy minerálů. Mají tak mnohem větší benefity a účinky na lidské tělo. V čem je rozdíl? Chelát je vazba jednoho minerálu na dvě aminokyseliny (či organické kyseliny) a představuje tak speciální organickou podobu minerálů, která se objevuje v přírodě třeba v listech rostlin. Pro tělo je vstřebávání aminokyselin zcela přirozené, a tak i vstřebávání chelátů probíhá naprosto bezproblémově. Chelátové minerály navíc při trávení nedráždí sliznici žaludku a střeva jako běžné minerály.

 

Minerály v multivitaminech

Multivitaminové směsi nabité spoustou vitaminů a minerálů nemusejí být vždycky dobrá volba. Většinou se zde objevují v organické či anorganické podobě, která je hůře vstřebatelná, takže projdou tvým zažívacím traktem ven, aniž by si z nich tělo něco vzalo. Třeba zinek se v anorganické formě vstřebává pouze z 10 %. V chelátové vazbě to však může být 60—70 %. 

Některé z obsažených prvků v multivitaminech si navíc mohou vzájemně konkurovat a zabraňovat správnému vstřebávání, říká se tomu minerálový antagonismus. Proto je nutné brát je izolovaně v různých částech dne.

Jaké minerály ne(ladí)

  • Užívání vápníku současně se železem mírně snižuje vstřebávání obou minerálů
  • Užívání velkého množství zinku snižuje vstřebatelnost mědi
  • Tuk a vláknina obecně zvyšují vstřebatelnost minerálních látek
  • Vitamin C výrazně zvyšuje vstřebatelnost železa z rostlinných zdrojů

 

Pro koho jsou vhodné?

Chelátové minerály mají vysokou využitelnost a vstřebatelnost, takže jsou perfektní volbou pro sportovce a každého, kdo má trochu náročnější životní styl. Pozor na to – množství minerálů v těle negativně ovlivňuje nejen fyzický stres, ale i ten psychický. Deficit některých minerálních látek lze rozpoznat poměrně snadno – nízkou hladinu hořčíku prozradí křeče a tiky. Častá únava a věčně studené ruce a nohy mohou odkazovat k nedostatku železa.

Mrkni na článek –Nechybí ti železo? A jak to poznáš? 

Cheláty napomáhají normální funkci nervové soustavy, snižují únavu a chrání buňky před oxidativním stresem. Protože jsou navázány na aminokyseliny nebo organické kyseliny, nepotřebují ke svému úspěšnému rozkládání tolik žaludeční kyseliny. Což mohou kvitovat lidé se slabším žaludkem, které při trávení běžných potravinových doplňků pobolívá břicho. Chelátové vitaminy mohou prospívat i starším lidem – s postupem věku se snižuje množství žaludeční kyseliny, která absorpci minerálů ovlivňuje. Perfektní jsou také pro vegany, kterým kvůli restriktivnějšímu způsobu stravování mohou některé základní minerály chybět.

 

Jaké minerály potřebuješ? 

Minerály ovlivňují spoustu procesů ve tvém těle. Pro krvetvorbu je zásadní měď a železo. Množství energie ovlivňuje hořčík, fosfor a mangan. Správnému fungování imunitního systému napomáhá měď, zinek, železo a selen. Za rovnováhu hormonálního systému je zodpovědné železo, mangan, zinek, měď, hořčík a draslík. Na zdravé kosti působí vápník, hořčík, zinek, mangan a fosfor.  

Intenzivně trénující sportovci mají zpravidla vyšší spotřebu chromu, železa a mědi. Nedostatkem železa mohou trpět menstruující ženy a také vegetariáni, kteří železo přijímají pouze rostlinnou stravou a je tak hůř vstřebatelné. 

Doposud se většina chelátových minerálů na trhu objevovala hlavně v podobě prášku, který bylo zapotřebí smíchat s vodou. Aktuálně je na trhu nová a velmi praktická podoba chelátů v tabletkách od značky ChelaZone. Takže žádné komplikované míchání drinků a přenášení shakerů – stačí do kabelky či tašky hodit platíčko minerálů a jedeš.