Čtyři druhy tělesného tuku

Poznej svého nepřítele

Chceš se zbavit přebytečného tuku na břiše, ale nevíš jak na to? Rádi ti poradíme! Prvním krokem k vítězství je totiž poznání svého nepřítele.

Přebytečný tuk, který zakrývá tvůj six-pack, tě určitě otravuje. Všichni se ho chceme zbavit co nejdříve, ale při hubnutí a zpevňování často mizí až jako poslední. Z čeho se tenhle prevít vůbec skládá a proč se mu nechce pryč? Přečti si náš článek a zjistíš nejen jak s ním bojovat, ale také proč by ses ho měl zbavit. Důvody totiž nejsou jen estetické!

Rozdíl mezi hnědou a bílou

Pokud mluvíme o tělesném tuku, máme většinou na mysli ta přebytečná kila na břiše, zadku nebo stehnech. Jestli jste se někdy o tělesný tuk jako takový zajímali, možná jste zjistili, že se dělí na hnědý a bílý. Hnědá tuková tkáň (multilokulární) je vlastně zdravá – spaluje kalorie. Bohužel v těle dospělého člověka se vyskytuje jen v malém množství, běžnější je u novorozenců. Oproti tomu bílá tuková tkáň (unilokulární) s věkem přibývá a pro tělo může být škodlivá.

(Ne)viditelný tuk

Velký rozdíl je mezi tukem, který vidíme a cítíme na našem těle, a neviditelným tukem uloženým hluboko v dutině břišní. Přestože nás první typ (podkožní a viditelný) často obtěžuje více, neviditelný tuk sídlící mezi orgány je mnohem nebezpečnější, protože ohrožuje naše zdraví. Podle vědců tento tzv. viscerální tuk ovlivňuje náš metabolismus a hormonální rovnováhu. Velké množství tohoto tuku zvyšuje produkci cholesterolu a pojí se s ním rizika závažných onemocnění jako diabetes druhého typu.

Jak se ho zbavit?

Ještě než nad svým tělesným tukem začnete panikařit, uvědomte si jednu věc: určité množství tuku je ve skutečnosti důležité! Poskytuje ochranu našim vnitřním orgánům a umožňuje nám ukládat energii, kterou můžeme použít třeba při nemoci. Pokud přesto cítíte, že je potřeba se nějakého toho nadbytečného kila zbavit, klíčem k dlouhodobému úspěchu je bez pochyb vyvážená strava, nízká hladina stresu, dostatek spánku a samozřejmě i pravidelné cvičení.