Cvičení a hormony

Cvičení a hormony

Makáš, dřeš se, dodržuješ režim, stravu, ale občas to prostě nějak nejde. Někdy totiž nezáleží jen na tom, jak moc se snažíš ty „zvenku“, ale také na tom, co se děje uvnitř těla. Věř, nebo ne, ale cvičení velmi úzce souvisí i s hormony, které mohou lecco ovlivnit! Pojď se tedy s námi mrknout na základní vztah těchto dvou věcí.

Tvoje svaly jsou používány během i po cvičení a při tom se uvolňuje velké množství různých hormonů, které ovlivňují celé tělo. Jsou nezbytné třeba pro produkci energie, budují se díky nim svaly, na svědomí mají i redukci tuku. Jaké jsou ty hlavní hormony zapojené do cvičení?

 

Adrenalin a noradrenalin

Tyhle dva řadíme do skupiny katecholaminů a produkují se v nadledvinách. Většina z nás asi ví, jak to vypadá, když se adrenalin uvolní. Pokud jste někdy zažili stresovou situaci, vzpomeňte si, jak se vám zvyšovala srdeční frekvence. Právě to je společně se zvýšením krevního tlaku prací adrenalinu. Úlohou těchto hormonů je poskytnou vám rychlou energii prostřednictvím odbourání tuků a uvolňováním glukózy, což vede k její zvýšené hladině v krvi. Adrenalin a noradrenalin tvoje svaly zásobují energií během cvičení.

 

Kortizol

Tenhle hormon je tím nejúčinnějším ze skupiny glukokortikoidů. Jeho úkolem je zvýšit celkovou pohotovost organismu zejména při zátěžových situacích, jako je stres, ale i cvičení. Působí na metabolismus tuků právě tím, že podporuje účinek adrenalinových, noradrenalinových a katabolických regulátorů. Hladiny tohoto hormonu se v naší krvi během dne mění. Nejvyšší hodnotu má ráno, protože tělo je zbaveno energie a potřebuje „nakopnout“. Tohle nakopnutí, díky kterému jsme schopni vstát z postele, nám poskytuje kortizol. V krátkodobém horizontu je zvýšená hladina kortizolu v pořádku. Problém nastává při jeho dlouhodobě zvýšené hladině, k čemuž může docházet například nedostatkem spánku nebo vlivem dlouhodobého vystavování stresu. To pak, mimo jiné, způsobuje sníženou hladinu a produkci testosteronu.

 

Hormony štěstí

Dopamin, serotonin, endorfin, enkefalin a endokanabinoidy. Možná ti to zní jako nějaká zaklínadla, ale jde jen o takzvané hormony štěstí, které se často vytvářejí během cvičení. Přispívají k pocitu pohody až euforie tím, že v mozku působí jako neurotransmitery. Nejvíce se uvolňují při vytrvalostním tréninku. Takže teď už víte, proč si lidé chodí zacvičit, když se chtějí zbavit stresu nebo si odpočinout od pracovního vytížení.

 

Testosteron

Mužský pohlavní hormon testosteron je mimo jiné zodpovědný za tvorbu svalů, zpevňování kostí a sílu vlasů. Hladiny testosteronu se zvyšují po dobu 15 až 60 minut po cvičení – konkrétní délku ovlivňuje věk, kondice a také intenzita cvičení. Tento hormon je produkován u obou pohlaví, ale u mužů je jeho produkce mnohem výraznější. To je ten důvod, proč to mají muži trochu jednodušší, co se rozvoje a růstu svalové hmoty týče.

 

Peptid YY

Tento hormon tvoří celkem 36 aminokyselin. Je uvolňován z endokrinních buněk nacházejících se v tenkém střevě. Peptid YY působí na mozkové oblasti zodpovědné za chuť k jídlu a hlad. Díky němu jsme po cvičení méně hladoví a rychleji máme pocit sytosti. Při vytrvalostním cvičení se hladina PYY velmi významně zvyšuje. 

Proto, abys z tréninku získal opravdu maximum, je nutné pochopit, které hormony cvičením můžeš ovlivňovat. Nervový a svalový systém hraje důležitou roli ve výsledcích, ale význam produkce hormonů je často podceňovaný. Nezapomínej na ně!