Designérka značky Nebbia Stanka Pecková radí: Jak si vybrat fitness oblečení?

Designérka značky Nebbia Stanka Pecková radí: Jak si vybrat fitness oblečení?

Ideální fitness oblečení by mělo dobře vypadat, pohodlně sedět a hlavně motivovat, vysvětluje zakladatelka a hlavní návrhářka prémiové slovenské značky NEBBIA – Stanka Pecková. Kromě funkčnosti a kvalitně propracovaných detailů je podle ní při výrobě důležité dbát i na ekologii a zodpovědnost vůči přírodě. Nejnovější kolekce s názvem HERO 2020 proto obsahuje i modely vyrobené z recyklovaných materiálů.  

Jak si správně vybírat sportovní oblečení?

Za mě je prvořadý design. Daný kus oblečení by vám měl prostě padnout do oka, obdobně jako když si vybíráte běžné oblečení. Pak přichází na řadu zkoušení – měli byste cítit, že designér myslel na každý detail, aby oblečení sedlo a vynikly části těla, které chceme zdůraznit. Každému člověku vyhovuje při cvičení něco jiného. Někomu sedí legíny s vysokým pasem a někdo preferuje spíš bederní střih nebo tepláky. Podobné je to s topem – někomu vyhovuje pouze mini top a někdo potřebuje po Vánocích zakrýt bříško volnějším tílkem nebo mikinou. 

Chceme, aby se lidé díky NEBBIA oblečení cítili stylově a současně sexy. A oblečení je motivovalo k lepším výkonům. Znáte ten pocit – pořídila jsem si nové legíny a mám pocit, že trénink v nich bude trošku jiný? Možná jste díky nim víc nabuzená a spokojenější se svým vzhledem? Toho chceme při výběru oblečení dosáhnout, abyste necítila žádné limity.

Záleží u sportovního oblečení na materiálu?

Oblečení na cvičení je vystavováno extrémní zátěži, proto musí být materiál kvalitní, pružný, prodyšný a odvádět pot z povrchu těla. Ideálně by měl po vyprání rychle uschnout. Všechny naše modely vyrábíme právě z takových materiálů, které splňují nejvyšší nároky na sportovní oblečení. Takže si stačí vybrat, co vám sedí a v barvách, které vás vystihují – a jít na to.  

V čem se navrhování fitness oblečení liší oproti běžnému oblečení?

Chceme, aby oblečení motivovalo a byla to i odměna za to, že na sobě lidé pracují. Mělo by dobře sedět a neomezovat v pohybu. Víme, že naši zákazníci jsou nároční. U běžného oblečení vám odpustí, když je hezké, ale není tolik propracované. U sportovního oblečení ale žádné kompromisy nedělají. 

Na běžné oblečení navíc nevyvíjíte takovou zátěž – neběháte v něm, nedřepujete, neskáčete přes švihadlo. To všechno je při designování potřeba brát v potaz. Stejně jako zvolené materiály – někteří z našich zákazníků vyžadují přírodní a někteří technické. My myslíme na všechny. A myslíme i na životní prostředí, a proto pracujeme s eko materiály.  

Jak probíhá testování, zda konkrétní kus oblečení sedí?

Každý produkt zkoušíme na různých typech postav – na testování se podílejí naši spolupracující atleti i kolegové z firmy. Pokud něco nesedí ideálně, postupně to upravujeme až do nejmenších detailů. Oblečení pak testujeme i při pohybové aktivitě – sledujeme, zda splňuje všechno, co se od daného výrobku očekává. Ladíme a vylepšujeme, až do bodu, kdy jsme přesvědčení, že je to, jak má být.

S jakými materiály pracujete nejraději vy osobně?

S novými materiály – těším se, jaký bude výsledek, je to vždy vzrušující proces. Můj osobně nejoblíbenější materiál je ten z polyamidového vlákna, který používáme na legíny. Snažíme se ale být jako firma co nejekologičtější. Proto v posledních letech pracujeme s materiály, které pocházejí pouze od dodavatelů dodržujících přísné ekologické standardy. V nabídce máme i modely vyrobené z mořského odpadu a recyklovaných materiálů. 

Jsou modely vyrobené z ekologického materiálu komfortní?

Je to pro mě někdy výzva – na prvním místě je v NEBBIA vždy prémiová kvalita a funkčnost našich modelů. Propojit to s ekologickým smýšlením není vždy úplně jednoduché. Navzdory tomu chceme výrobu z eko materiálů postupně navyšovat. Od roku 2018 se navíc podílíme na vývoji materiálu, který vzniká zpracováním odpadu vyloveného z oceánu rybáři a ekologickými aktivisty. Tento odpad zpracovává společnost SEAQUAL na granulát, ze kterého se tvoří polyesterové vlákno. A od vlákna už vede k legínám krátká cesta. Na výrobu každého kusu legín se zpracuje 200 gramů plastového odpadu. Uhlíková stopa při výrobě tohoto materiálu je o 75 procent nižší než při výrobě běžného polyesteru. 

Proč jste se k tomu kroku rozhodli?

Díky své velikosti může NEBBIA ovlivnit i záležitosti, které mají znatelný ekologický dopad. Záleží nám na přírodě a chceme být společensky odpovědní. Přijde nám důležité ulevit přírodě a pomoci vyčistit moře a oceány, kde každoročně skončí víc než 12 milionů tun plastového odpadu. A také na tento problém chceme svou výrobní strategií poukázat. Víme, že není jednoduché omezit používání plastů, je to dlouhodobý proces týkající se celé společnosti. Ale kde přesně plastový odpad skončí a co s ním uděláme, to už třeba ovlivnit můžeme. 

NEBBIA je slovenská značka prémiového fitness oblečení, které se prodává ve více než 50 zemích po celém světě. Trendy ve sportovní módě udává už od roku 1997. Posledních pět let značka podporuje a obléká také sportovce největší a nejprestižnější světové soutěže v kulturistice — Mr. Olympia, která se každoročně koná ve USA. Slovo nebbia znamená v italštině mlha.