Fenomén krill oil – co to je a k čemu je dobrý?

Fenomén krill oil  co to je a k čemu je dobrý?

Krilový olej je čím dál populárnější alternativa k rybímu oleji. Není se čemu divit – má mnohem čistší složení, je nabitý prospěšnými omega-3 kyselinami a ve srovnání s rybím tukem obsahuje až 48× více antioxidantů. Posiluje imunitu, působí proti zánětům a zmírňuje bolesti kloubů. Tím ale výčet pozitivních účinků nekončí…

Krilový olej se získává z antarktického korýše – krunýřovky krillové, která žije v ledových vodách Antarktického oceánu. Díky čistšímu prostředí tak není, narozdíl od ryb, kontaminovaná toxiny, rtutí a těžkými kovy. V posledních letech se tak prosazuje jako mnohem zdravější a nutričně nabitější alternativa k rybímu oleji. 

Užívání kapslí s krilovým olejem doporučujeme všem, kteří do jídelníčku nezvládají zařadit  doporučené 2 porce ryb týdně. Což platí téměř pro všechny Čechy – ročně sníme jen okolo 4 kg ryb, evropský průměr se však šplhá až k 11 kg.

 

Krilový olej versus rybí tuk – kdo s koho?

Krilový olej se vyrábí z drobných korýšů, zatímco rybí olej z tučnějších ryb. Oba oleje jsou zdrojem dvou typů omega-3 mastných kyselin – kyseliny dokosahexaenové (DHA) a kyseliny eikosapentaenové (EPA). EPA napomáhá zdravému kardiovaskulárnímu systému a má protizánětlivé účinky. DHA je nezbytná pro kojící matky, protože umožňuje zdravý vývoj dítěte. 

Rozdíl je ve struktuře omega-3. Mastné kyseliny v rybím oleji se vážou na glyceridy, zatímco v krilovém oleji se vážou na fosfolipidy. To způsobuje jejich lepší vstřebatelnost v lidském těle, kterou prokazují i některé klinické studie

Olej z krunýřovky navíc obsahuje ve srovnání s rybím až 48× více antioxidantů. Právě antioxidanty dokáží chránit tělo před oxidačním stresem. Nejdůležitější z nich je astaxanthin, antioxidant se silným protizánětlivým účinkem posilující srdce a imunitu. Na svědomí má typickou načervenalou barvu krilového oleje. 

Krillový olej má zřejmě na zdraví kardiovaskulárního systému mnohem silnější vliv než rybí olej, a to i tehdy, když je podáván v nižších dávkách. Snižuje v krvi hladinu cukru, triglyceridů a „špatného“ LDL cholesterolu. 

Jak se projevuje nedostatek omega-3?

Nejčastěji jako problémy se srdcem a zrakem. Trápit tě mohou i bolesti kloubů a věčně studené ruce a nohy. Na chybějící omega-3 může odkazovat také horší duševní výkonnost, dlouhotrvající únava či sklony k depresím.

 

Účinky krilového oleje 

  • Působí protizánětlivě

Krilový olej obsahuje astaxanthin a kyseliny omega-3, které pomáhají tělu efektivněji bojovat se zánětem. Účinky krilového oleje na zánětlivé procesy zatím zkoumalo jen několik studií – všechny ale potvrdily pozitivní účinky.

  • Mírní artritidu a záněty kloubů

Díky svým protizánětlivým účinkům může krilový olej zlepšovat i projevy artritidy nebo další bolesti kloubů způsobené zánětem. Zlepšuje také ztuhlost a funkční poškození kloubů u lidí trpících revmatickými nemocemi. Jedna ze studií sledovala 50 dospělých s bolestmi kolen. Už po 30 dnech užívání krilového oleje si účastníci studie všimli zmírnění bolesti a zvýšení rozsahu pohybu. 

  • Podporuje zdraví srdce

Krilový i rybí olej obsahují omega-3 a DHA a EPA. Látky, které působí příznivě na kardiovaskulární systém. Snižují hladinu tuků v krvi, a to včetně triglyceridů způsobujících onemocnění srdce a cév. Pouze krilový olej však současně zvyšuje tzv. dobrý cholesterol (HDL) a snižuje ten špatný (LDL).

  • Pomáhá při PMS

Konzumace omega-3 napomáhá snižovat bolesti i v případě premenstruačního syndromu (PMS) nebo bolestivé menstruace. Krilový olej tak může snížit množství léků užívaných pro utlumení bolesti.

 

Jak užívat krilový olej?

Krilový olej koupíš snadno online nebo v lékárně. Kapsle jsou obvykle menší než u suplementů z rybího oleje a nepodléhají oxidaci. Mnohem méně často způsobují říhání nebo rybí chuť v ústech. Zdravotnické organizace doporučují přijímat 250–500 mg DHA a EPA, není dobré překračovat dávku 5 000 mg denně. Krilový olej se také považuje za udržitelnější volbu, protože antarktické krunýřovky jsou rozšířené a velmi rychle se množí. 

Krill oil kapsle nabízí lepší vstřebatelnost a zlepšují srdeční činnost. Podle prvních studií mají i mnoho dalších pozitivních účinků, které jsme v článku zmínili. Pro jejich definitivní potvrzení však bude potřeba provést další klinické výzkumy.

Nevýhodou krill oil doplňků stravy je – ve srovnání s klasickým rybím – o něco vyšší cena. Pokud hledáš kvalitní zdroj omega-3 za nižší cenu, sáhni klidně po ověřených suplementech s rybím tukem.

Pozor! Rybí i krilový olej mohou ovlivňovat srážlivost krve, takže pokud aktuálně užíváš léky na ředění krve nebo máš poruchu krvetvorby, určitě se nejdříve poraď s lékařem.