Fitness recept: upeč si zdravé vánoční cukroví

Fitness recept: upeč si zdravé vánoční cukroví

… vanilkové rohlíčky, voňavé perníčky, včelí úly nebo linecká kolečka? Jen si dej! Připravili jsme pro tebe zdravé varianty vánočního cukroví, kvůli kterému tě černé svědomí trápit nebude. Užij si Vánoce se vším všudy a nemysli na to, kolik kilogramů budeš muset po svátcích zhubnout. Pokud to nepřeženeš, žádné nenabereš. 

Upeč si doma 5 druhů klasického vánočního cukroví ve zdravější fitness variantě. Ve spoustě případů stačí nahradit bílou mouku špaldovou, ovesnou či ořechovou. Právě cukroví ze špaldové mouky je v posledních letech velký trend, má totiž parádní oříškovou chuť. Namísto po moučkovém cukru sáhni po medu a datlích, jako kdysi naše babičky. Anebo vyzkoušej ultrazdravé vanilkové rohlíčky úplně bez cukru! 

K pojídání vánočního cukroví a olympiádě v gaučingu si naordinuj i pravidelné procházky na čerstvém vzduchu. Následující recepty jsou sice zdravější a ve srovnání s klasickým vánočním cukrovím méně sladké. Ale jak už víš, kila přibíráme tehdy, kdy je náš kalorický příjem vyšší než výdej. Tak ať po Vánocích nemusíš ten pekáč buchet dlouho hledat. 

1) Zdravé vánoční perníčky

Perníčky potřebují trochu času, aby hezky zkřehly. A proto je to první druh, kterým začít.

Co budeš potřebovat

  • 350 g špaldové mouky
  • 50 ml mléka 
  • 60 g změklého másla
  • 2 vejce
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžíce kakaa
  • 6 lžic medu
  • perníkové koření

Postup

Nejdřív smíchej všechny suché ingredience – mouku, jedlou sodu, koření a kakao. V jiné misce vyšlehej máslo, med a vejce. Obě části promíchej dohromady a pokud bude konzistence suchá, přidej mléko. Vzniknout by mělo hladké těsto, které je potřeba zabalit do potravinové folie a 2 hodiny nechat odležet v lednici. 

Uležené těsto nechej chvíli prohřát a rozválej na pomoučené pracovní desce. Vykrajovat můžeš libovolné tvary, které vyskládej na plech vyložený pečicím papírem. Peč na 180 °C po dobu 8 minut – dokud nechytí zlatavou barvu. Teplé perníčky můžeš jen potřít rozšlehaným vejcem nebo po vychladnutí dozdobit čokoládou či polevou. 

2) Zdravé kokosové kuličky s proteinem

Kokosové cukroví v podobě nepečených kuliček je jednou z nejrychlejších variant zdravého vánočního cukroví, které se hodí i pro vegany.

Co budeš potřebovat

  • 100 g vypeckovaných datlí
  • 20 g čokoládového proteinu
  • 120 g strouhaného kokosu
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžíce rumu
  • 2 lžíce kakaa

Postup

Datle zalij horkou vodou s trochou rumu a nech hodinu odstát. Poté slij a rozmixuj v mixéru spolu s ostatními ingrediencemi, podle potřeby přidej vodu. Vzniknout by měla hladká hmota, které půjde dobře tvarovat do menších kuliček. Ty nakonec obal v nastrouhaném kokosu. 

3) Zdravá linecká kolečka

  • 110 g pomletých ovesných vloček
  • 110 g špaldové celozrnné mouky
  • 80 g změklého másla
  • citronová kůra
  • 3 lžíce teplé vody
  • 100 g medu (či trocha stévie)
  • kyselejší domácí marmeláda

Postup

Nejdříve smíchej mouku a máslo, poté přidej citronovou kůru, med (nebo stévii) a pár lžic teplé vody. Vzniknout by mělo dobře prohnětené těsto, které je potřeba nechat minimálně 2 hodiny odležet v lednici (nebo klidně i přes noc).

Uležené těsto nechej chvíli prohřát a rozválej na pomoučené pracovní desce na plát vysoký asi 3 mm. Vykrajovat můžeš libovolné tvary, které vyskládej na plech vyložený pečicím papírem. Peč na 180 °C přibližně po dobu 5–10 minut – dokud cukroví nechytne zlatavou barvu. Hotová linecká kolečka k sobě slep domácí marmeládou.

TIP: Chceš extra dávku proteinu? Dej do těsta pár lžic proteinového prášku.

3) Zdravé vanilkové rohlíčky bez cukru

Ultrazdravý recept! Vanilkové rohlíčky bez cukru jsou zdravé a díky ořechové mouce i plné bílkovin. 

Co budeš potřebovat

  • 150 g mandlové mouky
  • (případně méně mandlové mouky a trochu špaldové)
  • 80 g změklého másla
  • 1 vejce
  • prášek do pečiva
  • vanilková esence
  • stévie
  • proteinový prášek

Postup

Troubu si předehřej na 170 °C a plech vylož pečicím papírem. Všechny ingredience smíchej – mandlovou mouku, špetku prášku do pečiva, vanilkovou esenci, máslo a vejce. Pokud chceš rohlíčkům dodat sladkou chuť, přidej trošku stévie (pozor má větší sladivost). Vzniknout by mělo tuhé a nelepivé těsto, které je potřeba nechat 30 minut odležet v lednici. Poté z něj můžeš tvarovat rohlíčky a péct je zhruba 15 minut.

TIP: Chceš extra dávku proteinu? Ihned po upečení rohlíčky obal ve vanilkovém proteinovém prášku. Poté je vyskládej zpět na plech, dokud nevychladnou.

4) Zdravá vosí hnízda (včelí úly)

Nakonec jeden z nejoblíbenějších druhů vánočního cukroví, ať už hraješ za tým vosí hnízda nebo včelí úly. Časově je trochu náročnější na přípravu, ale ten výsledek…

Co budeš potřebovat

  • 170 g ovesné mouky
  • 20 g vanilkového proteinu
  • 70 g vypeckovaných datlí
  • 30 g pomletých vlašských ořechů
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 50 gramů másla (nebo kokosového oleje)
  • 2 lžíce mléka
  • 2 lžíce rumu

Krém

  • 200 ml mléka
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 40 g vanilkového proteinového pudinku
  • 2 lžíce rumu
  • 60 g změklého másla

Dospod 

Piškoty nebo svoje domácí linecká kolečka

Postup

Datle zalij horkou vodou a nech chvíli odstát, aby nabyly hmotu. Poté slij a rozmixuj v mixéru spolu s ostatními ingrediencemi, podle potřeby přidej vodu či mléko. Vzniknout by mělo lepivé těsto, které půjde dobře tvarovat. Je potřeba ho nechat alespoň 1 hodinu odležet v lednici.

Kousky těsta vmáčkni do vysypaných formiček včelích úlů a poté vyklepni. Z mléka, javorového sirupu, vanilkového pudinku, rumu a másla vyšlehej krém, kterým úly naplníš a přiklopíš na piškot či kus lineckého. 

Kvůli krémové náplni doporučujeme skladovat pěkně v chládku.