Jak si správně vybrat ten nejlepší protein?

Jak si správně vybrat ten nejlepší protein?

Dostal jsi tip na zaručeně nejlepší protein? To tě zklameme, nic takového není. Na trhu najdeš stovky různých proteinových přípravků. Některé z nich jsou nejlepší na nabírání svalové hmoty, ale jiné jsou nejlepší na hubnutí. Existují proteiny, které je nejlepší brát hned po tréninku. A pak proteiny, které je nejlepší si dát před spaním. V nabídce jsou proteiny speciálně navržené pro ženy i pro vegany… Už asi chápeš, kam tím míříme. Univerzálně nejlepší protein neexistuje. Pouze protein nejlepší pro konkrétního člověka a konkrétní účel.

Protřepat, nemíchat - pomůžeme ti vybrat ten tvůj.

Malé opáčko na začátek

Protein je bílkovina, základní stavební jednotka svalové hmoty. Některé potraviny jsou na proteiny bohaté – třeba špenát, vajíčka, avokádo nebo dýňová semínka. Proteinem se ale zkráceně nazývají také proteinové suplementy, koncentrované zdroje bílkovin, které pomáhají nabrat svalovou hmotu, regenerovat ji, a také efektivněji hubnout. Podle složení je můžeme rozlišit na živočišné proteiny (hovězí, syrovátkové, micelární) a rostlinné proteiny (hrachové, sojové, konopné).

Proteiny podle složení

Syrovátkový (whey) protein

Jeden z nejoblíbenějších proteinů, který tě nabije energií a dokáže odbourat i následky stresu. Syrovátkový bílkovinný izolát obsahuje všechny nezbytné esenciální aminokyseliny včetně BCAA a navíc obsahuje i hodně L-Glutaminu. Snadno a rychle se tráví, můžeš si ho dát po tréninku i kdykoliv v průběhu dne.

Sójový protein

Rostlinný protein, který obsahuje všechny nezbytné esenciální mastné kyseliny. Ve srovnání s kaseinovými a syrovátkovými proteiny obsahuje více argininu. Je perfektní, pokud potřebuješ snížit vysoký cholesterol. A pst - je to ideální protein i pro ženy, dokáže totiž zmírnit příznaky menopauzy. Pomáhá budovat nejen svaly, ale i kostní hmotu, takže pomůže i s osteoporózou. 

Hovězí protein 

Nebo také hydrolyzovaný hovězí izolát se vyrábí celkem složitě procesem hydrolýzy, čištění a extrakce. Je to zpravidla hodně kvalitní záležitost, ty lepší kousky obsahují také peptidy a laktobacily, proto za něj zaplatíš o trochu víc. Má dobrou a rychlou stravitelnost. Je skvělý pro vytrvalostní sportovce a ocení ho i lidé s intolerancí syrovátky či laktózy.

Vaječný protein 

Vyrábí se z vaječných bílků a může obsahovat až 80 % proteinů v sušině. Je to jeden z nejpomalejších proteinů, takže si ho můžeš umíchat i před spaním.

Mléčný protein/kasein 

Tvůj drink na dobrou noc. Aminokyseliny se z tzv. micelárního kaseinu se pozvolna vstřebávají a uvolňují až po dobu 7 hodin, a napomáhají tak regeneraci svalů. Noční proteiny pomáhají podporovat imunitu, nárůst svalové hmoty a normální stav kostí.
 

Tipy na proteiny pro vegany

Rýžový protein

Rostlinný protein je skvělá volba pro vegetariány, vegany a všechny co nekonzumují mléčné výrobky. Je většinou bezlepkový. 

Hrachový protein

Kvalitní a velmi dobře stravitelný rostlinný protein, který je většinou levnější než ostatní typy suplementů. Má vysoký obsah bílkovin - až okolo 85 %, a navíc je hypoalergenní.

Konopný protein

Rostlinný protein vzniká z konopí setého. Ale sjetý rozhodně nebudeš, neobsahuje žádné THC.  Je perfektní zdroj omega-3 mastných kyselin a kompletní aminospektrum.

...a již zmíněný sojový protein.

Průvodce výběrem správného proteinu

Jaký protein je nejlepší na hubnutí?

Ať tvrdí reklamní slogany cokoliv, žádný protein ti nezaručí štíhlou postavu. Ale když zamakáš v posilovně a na jídelníčku, správně zvolený protein hubnutí pořádně nakopne. Ideální volbou jsou syrovátkové proteiny zpracované metodou CFM. Rozhodně se vyhýbej všem suplementům, které obsahují cukr či škrobová sladidla. Ideální nejsou ani ty s BCAA kyselinami, protože podporují růst svalů a nabírání na váze. Moc šikovná záležitost je i proteinová dieta, které se někdy říká ketogenní nebo bílkovinová dieta.

Jaký protein brát po cvičení?

Během tréninku dostávají svaly zabrat, a vznikají v nich tak mikroskopické trhliny. Začíná proces katabolizace, kdy dochází ke spalování svalů. A to pravděpodobně nechceš. Po cvičení si proto dopřej rychlý protein, který svalům mrknutím oka dodá potřebnou dávku aminokyselin, aby dál pěkně nabývaly.  Nejlepší variantou je rychle stravitelný syrovátkový proteinový hydrolyzát.

Jaký protein na noc?

Před spaním si do hrnečku s medvídkem namíchej tzv. pomalý protein, který dokáže svaly zásobovat aminokyselinami po celou dobu, co budeš spát. Svalová hmota ti tak nebude ubývat ani během spánku. Obsah proteinů u těchto typů přípravků bývá celkem vysoký - okolo 80 %. Nejlepší je ten s obsahem micelárního kaseinu, ty s obsahem kaseinátu vápeného nebrat.

...a co levnější proteiny?

Jen pro začátek, nejlepší protein rozhodně nikdy nebude nejlevnější protein. Jeho cena přímo souvisí se složením a technologií výroby. Pokud máš finanční limity a nemůžeš si vybrat víc různých suplementů, vyber si jeden  univerzální protein, který si můžeš namíchat po tréninku i před spaním. To znamená, že se neuvolňuje ani příliš rychle, ani příliš pomalu. Měl by to být přípravek, který bude obsahovat z větší části koncentrát syrovátkové bílkoviny.