Jak vybrat sportovní legíny?

Jak vybrat sportovní legíny?

Sjíždění, rolování v pase či zařezávání švů do kůže... Nemluvě o prosvítajícím materiálu (a trapas ve fitku je na světě). Asi každá z nás má legíny, co po pár nošeních zůstaly z různých důvodů ležet na dně skříně. Ty správné sportovní legíny musí být jako druhá kůže – vůbec o nich nevíš, a přesto tě podrží při každém tréninku. Jak si správně vybrat?

Výběr sportovních legín nepodceňuj. Nejde o marnivost, ale o funkčnost. Špatně padnoucí kousek z nevhodného materiálu tě bude při tréninku rozptylovat a negativně ovlivní tvoje výkony. Při nákupu ber v potaz nejen střih a materiál, ale i typ sportovní aktivity, které se chceš věnovat.  

Na materiálu záleží

Bavlněné legíny bývají pohodlné, mají však pár zásadních nevýhod. Špatně odvádějí pot, postupem času ztratí tvar a vytahají se. Právě proto se hodí spíše na lenošení či lehkou jógu, než ke sportovním výkonům. Na přírodní materiály proto rovnou zapomeň, mnohem vhodnější jsou rychleschnoucí syntetické materiály – nylon, spandex a polyester, které z povrchu těla odvádí vlhkost. Díky tomu tě i při intenzivnějším tréninku udrží v suchu a teple. Narozdíl od bavlny se vyznačují vysokou odolností, což oceníš především při častém praní a aktivním nošení. Mnohem déle drží tvar a pokud jsou z hrubšího materiálu, pomohou ti hezky tvarovat postavu – zploštit bříško, zdůraznit zadeček a stáhnout stehna. 

Záleží ti na životním prostředí? Pak sáhni po sportovních legínách zkolekce NEBBIA X SEAQUAL, které jsou vyrobeny z recyklovaného oceánského plastu. Materiál je hebký, elastický a přizpůsobivý. Scrunch butt efekt a nižší pas krásně podtrhnou křivky.

Střih

Ani ten nejlepší materiál tě nezachrání v případě, že jsou legíny špatně ušité. Při výběru si všímej nekvalitního zpracování – trčících nitek a křivých švů, které se časem natrhávají. Právě švy jsou u fitness legín velmi důležité – měly by kopírovat linie těla a tak ti zaručit dostatek podpory při výkonu. Správné prošití legín dokáže nejen zvýraznit postavu, ale vytvořit také potřebnou vůli pro natáhnutí materiálu při cvičení. Legíny tak déle vydrží a neroztrhnou se ani při opakovaném deep squatu. 

Výška pasu 

Střední/nižší pas (low/mid waist) – pas je v úrovni pupíku nebo kousek pod ním. Nechává pěkně vyniknout vypracované břicho a působí žensky. Pokud jsi na svoje bříško hrdá a máš ráda pocit volnosti, zvol mid waist legíny. Nižší pas ti poslouží dobře hlavně během letních měsíců, kdy na sobě chceš mít kvůli vysokým teplotám co nejméně oblečení.

Vysoký pas (high waist) – pas je nad pupíkem, může sahat až k žebrům. Stále žhavý trend, který ovládl nejen fitka, ale i běžnou každodenní módu. Vypadají perfektně, příjemně sedí a skryjí nějaké to kilo navíc v oblasti pasu. Podporují svaly na bříšku a chrání záda před prochladnutím. Zkombinovat je můžeš s ladící sportovní podprsenkou a máš top fitness outfit.

Pozor, legíny s nižším pasem mají větší sklon se při pohybu rolovat. Zaměř se proto na kvalitu a šířku gumy umístěné v pase. Měla by být dostatečně pevná a široká – ideálně se silikonovými proužky z vnitřní strany, které zaručí, že legíny budou po celou dobu tréninku na svém místě. Přesně takové řešení nabízí oblíbené NEBBIA Squad Hero Scrunch Butt legíny.  

Efekty a přidané funkce

Některé legíny nabízejí všelijaké praktické i estetické vychytávky. Třeba speciální typ prošití nazývaný scrunch butt efekt v oblasti zadečku či stehen krásně vytvaruje a podtrhne křivky. Perfektní jsou i legíny se síťovinou, která je prodyšná a při fyzické aktivitě umožňuje odvětrávat pot z povrchu těla. Hodit se ti mohou i chytré kapsy, do kterých se vejde telefon, klíček od šatny i proteinová tyčinka – mrkni třeba na NEBBIA High Waist Fit & Smart legíny. 

Jak poznáš správně padnoucí legíny?

Legíny by měly těsně přiléhat hlavně v rozkroku, okolo kotníků a v pase, kde by měly mírně stahovat bříško. Pas by neměl být ani příliš těsný (aby nevytvářel muffin top), ani příliš volný (abys ti při cvičení nesjížděly legíny dolů). Ideální je pokud se ti pod lem podaří vsunout jeden prst.

Neřiď se pouze číslem své obvyklé velikosti, velkou roli hraje i střih a zvolený materiál. Ideální je proto legíny vyzkoušet v pohybu – udělej pár výpadů, protáhni se nebo si zaskákej. Pokrč kolena, legíny by se zde neměly zařezávat a omezovat rozsah pohybu. Před osvětleným zrcadlem si hluboko dřepni abys zkontrolovala, zda legíny v oblasti zadku neprosvítají. Pokud máš při pohybu tendenci legíny vytahovat v pase, potřebuješ o číslo menší velikost.

Náš TOP výběr

NEBBIA Intense – kompresní legíny pro intenzivní tréninky

Skvělé pro náročnější aktivity – běhání, crossfit nebo kickbox. Díky kompresním vlastnostem snížují čas potřebný k regenerací svalů. Kompresní legíny bývají z pevnějšího a těsnějšího materiálu než klasické sportovní legíny, což platí i u kolekce Intense slovenské značky NEBBIA. Pokud tedy váháš mezi větší a menší velikostí, sáhni raději po té větší. 

Zajímá tě, jak vznikají kolekce Nebbia? Přečti si rozhovor s hlavní designérkou – Stanka Pecková radí: Jak si vybrat fitness oblečení

Better Bodies – sportovní legíny

Lehké kompresní vlastnosti předurčují legíny Better Bodies Hight Waist ke všem typům sportovních aktivit. Mají vysoký plas opatřený tenkou elastickou páskou, která zabraňuje sjíždění. Tkanina je velmi pružná s příjemným hedvábným povrchem, díky čemuž jsou legíny jako druhá kůže. Samozřejmostí je, že látka neprosvítá a rychle odvádí vlhkost z povrchu těla. Praktická boční kapsička je skvělá pro všechny, kdo chtějí mít po ruce telefon či sluchátka.

Více o kultovní značce Better Boddies se dočteš v článku – Sportovní oblečení Better Bodies – pro všechny, kdo to se cvičením myslí vážně

Bearmore – jedny legíny na všechno

Potřebuješ jeden univerzální kousek, který se hodí na běh, tréninky, jógu i odpočívání? Vyzkoušej pružné bezešvé legíny české značky Bearmore. Jsou upleteny ze speciální směsi polyamidu a elastanu s anti-odour technologií, a tak splňují nejvyšší nároky na funkční oblečení. Neodstávají v pase, perfektně formují bříško. Speciální pozornost si zaslouží tloušťka materiálu – neprosvítá a současně ti nebude horko. Bezešvý střih z různých struktur úpletu je maximálně pohodlný, umožňuje tak maximální rozsah pohybu. Prostě legíny, které nebudeš chtít sundat.

O filozofii značky se dozvíš v našem předchozím článku – Dokážeš víc! Povzbuzuje sportovce nová česká značka fitness oblečení Bearmore.