Jak vybrat trhačky do posilovny?

Jak vybrat trhačky do posilovny?

… trhačky, háky, gripy. Vychytávky, které ti pomůžou zvedat větší rance a efektivněji nabrat svalovou hmotu. Posilují úchop a usnadňují tak zvedání těžkého závaží. Posilování je díky nim pohodlnější a ocení je všichni, kdo mají potíže s přetěžováním šlach v předloktí. Šikovná fitness pomůcka pro kulturisty, powerliftery a crossfiťáky. Prostě pro všechny silové sportovce. 

Chceš zvyšovat maximálku – dejme tomu třeba – u mrtvého tahu. Tvoje záda by těžší váhu zvládla, ale problém je v úchopu? Vyzkoušej trhačky. Jednoduché pásky, které si omotáš kolem zápěstí a činky. Napomáhají pevnějšímu držení tyče a zabraňují, aby ti vyklouzla z rukou. Úchop můžeš pustit z hlavy, postupně zvyšovat váhu a dál makat na posilování konkrétní svalové partie. Nabereš rychleji sílu i svalovou hmotu. Další benefit? Odlehčíš šlachám v předloktí, které se při zdvihání mohou přetěžovat, což vede k zánětům. 

Pokud během tréninku jedeš těžší tahové a přítahové cviky, trhačky a háky zvyšují bezpečnost. Zvlášť pokud postupně přidáváš váhu, ale nepracuješ úplně systematicky i na rozvíjení síly svého úchopu. Těžká činka ti může vyklouznout z rukou a dopadnout na nohu. Nebo vychýlit tělo do nesprávné polohy a způsobit zranění. Fitness trhačky ocení i ženy, které mívají kvůli menším dlaním slabší úchop. 

Pro jaké cviky se hodí

Trhačky se hodí pro mrtvý tah, přítahy v předklonu, krčení ramen, rumunský mrtvý tah i částečný mrtvý tah a spoustu dalších cviků. V zásadě pro veškeré:

  • Těžké tahové a přítahové cviky
  • Cvičení zad, posílení zadní strany stehen
  • Posílení vzpřimovačů trupu či břicha

Existuje několik různých typů trhaček, ale možná začni klasickými univerzálními trhačkami se smyčkou. Jejich výhodou je, pokud se při mrtvém tahu necítíš dobře, stačí otevřít dlaň a činka se i s trhačkou uvolní a sama vypadne. Z jiných typů vysvobození chvíli trvá a zpravidla musíš činku nejdříve položit na zem. 

Jak vybrat trhačku do posilovny?

Existuje několik základních typů trhaček – trhačky se smyčkou, háky a olympijské trhačky. Občas zaslechneš názor, že trhačky do posilovny nepatří. Což není úplně pravda – trhačky jsou zakázány v silovém trojboji. Jejich používání u jiných sportů nebo při trénincích v posilovně je ale naprosto v cajku. 

Pomůžou ti rychleji unavit posilovanou skupinu svalů bez obav, že tě zradí sevření rukou. Můžeš tak na chvíli přestat myslet na správné držení a soustředit se jen na cvičení a posilování dané oblasti. Výsledek? Větší síla i objem trénovaných svalových partií. 

Bez trhaček ani ránu?

Pozor na to. Nedoporučujeme trénovat pouze s nimi, aby tvůj úchop nezačal postupně zcela slábnout a selhávat. Trhačky jsou super doplněk, když potřebuješ cíleně naboostovat konkrétní svalovou skupinu a systematicky zvyšovat sílu. Stále by ses ale měl věnovat i správné technice úchopu a posilování předloktí!

Typy trhaček

  • Trhačky se smyčkou

Klasické omotávací trhačky, které najdeš v různém provedení (kůže, protiskluzová tkanina, polstrování) i délce. Díky smyčce se dají bezpečně obtočit kolem zápěstí a snadno se velikostně přizpůsobí. Největšímu tlaku je při zdvihání vystaven hřbet ruky, proto jsou perfektní trhačky vybavené ochranným polstrováním v této části. Nevýhodou může být horší omotávání kolem činky, a to hlavně u druhé ruky.

Existují i trhačky vybavené v oblasti dlaně speciálním válečkem, který se vkládá za žerď a zajišťuje samosvornost spojení. Vyzkoušej!

  • Olympijské trhačky

Mají uzavřenou smyčku, a tak je rychle a jednoduše připevníš na tyč. Jsou relativně volné, takže v případě, že se ti zdvih nepodaří, se z nich snadno dostaneš. Úchop je ale o dost méně jistý.

  • Trhačky s háky – posilovací háky

Možná nejsou nejhezčí, ale fungují. Zabraňují zpětnému otevření i v situacích, kdy si vzpěrač naloží pořádnou váhu. Většinou se skládají z vysoce kvalitní oceli a kůže či protiskluzové tkaniny. Perfektní jsou háčky vybavené v dlaňové části polstrovaným materiálem. Jejich výhodou je, že se nemusí omotávat kolem zápěstí a většina standardních tyčí do háčků pohodlně sedí. Neumožňují ale tyč rychle pustit. Ani pevně uchopit a to je u některých zdvihů nevýhoda.

 TIP: Fitness trhačky a háky kombinuj s tekutým magnéziem, které zabraňuje pocení rukou a umožňuje jistější úchop. Tekuté magnézium vydrží dvakrát déle než sypané! 

  • Gripy

Zpevňují úchop a chrání ruce před vznikem nepříjemných puchýřů a mozolů. Vyzkoušet můžeš gymnastické gripy, které slouží jako náhrada fitness rukavic. Nebo klasické neoprenové gripy s protiskluzovým potiskem zvyšující kvalitu úchopu.