Nastartuj svůj metabolismus!

Pět triků, díky kterým budeš fit

Svůj metabolismus sice nemůžeš úplně změnit, ale máme pro tebe pár #lifehacks, díky kterým se dostaneš minimálně nad svůj průměr. To určitě oceníš nejen při snaze shodit nějaké to kilčo! Když to řekneme jednoduše, metabolismus je kombinovaným procesem příjmu a výdeje tvojí energie. Tempo tvého metabolismu je rychlost nebo množství kalorií, které spálíš v určitém časovém úseku. Co ti s tím tedy může pomoci?

HIIT

High intensity interval training, v češtině velmi intenzivní intervalové cvičení běžně zkracované jako HIIT je v současnosti velmi oblíbené. Má nejen silný kardiovaskulární tréninkový efekt, ale také indukuje účinek nadměrné spotřeby kyslíku po cvičení. Co to znamená? Namáhavé cvičení nutí vaše tělo proniknout do široké škály metabolických a energetických procesů. Takže i když už máte odcvičeno, vaše tělo je pořád zaneprázdněno obnovováním rovnováhy a spalováním kalorií.

Silový trénink

Silový trénink může sám o sobě spálit mnoho kalorií a po nějakém čase také vylepšit stavbu těla. Pravidelný silový trénink zajistí, že zapojené svaly při odpočinku spálí více kalorií a jejich počet se zvyšuje, čím častěji trénuješ. Pokud je tvým cílem zhubnout a nabrat svalovku, pak by měl být silový trénink nepochybně součástí tvého režimu a neměl bys ho podceňovat.

Více proteinu

Možná tě to překvapí, ale ve skutečnosti existuje způsob, jak spálit více tím, že toho sníš více! Ano, to tajemství je v konzumaci bílkovin. Pokud jíš potraviny bohaté na protein, je tvé tělo nuceno použít energii, aby se dostalo ke všem aminokyselinám. Bílkoviny vám navíc pomohou vybudovat svaly a tím pádem i vylepšit stavbu těla. Kromě toho protein snižuje chuť k jídlu.

Voda a zelený čaj

Další věcí, která nastartuje tvůj metabolismus, jsou nápoje bez kalorií jako je samozřejmě voda nebo čaj. Zapomeň na přeslazené bublinkové nápoje, které jsou jenom zbytečným příjmem kalorií. Skvělý je zelený čaj, protože snižuje chuť k jídlu. Podobně funguje i káva. S obojím buď ale opatrný a určitě je nepij pozdě večer, jinak přijdeš o kvalitní spánek, a to se na tvém metabolismu může negativně podepsat.

NEAT

Z anglického non-exercise aktivity thermogenesis vznikla zkratka NEAT. Označují se jí všechny způsoby, jak spálit kalorie pohybem, který není skutečným cvičením. Třeba když místo výtahu použijete schody. Víte, co je největší výhodou NEATu? Můžete ho narozdíl od cvičení provádět celý den! Tak do toho.