Oblíbená Wim Hofova metoda posouvá hranice lidského těla. Vycvič svou imunitu chladem a dechem!

Wim Hofova metoda: vycvič svou imunitu chladem a dechem!

Mít zdravé tělo (a mysl) je pro následující měsíce naprosto zásadní věc. Cvičíš, zdravě se stravuješ a baštíš vitaminy? Super. Existuje však ještě jedna efektivní a vědecky ověřená metoda, která pomáhá zvýšit odolnost organismu. A je úplně zadarmo – stačí ti jen studená voda, trocha času a odhodlání.

Možná už jsi o Wim Hofovi něco zaslechl. Jednašedesátiletý Holanďan, přezdívaný také jako ledový muž nebo Iceman, je držitel šestadvaceti Guinnessových rekordů a propagátor léčivé síly chladu. Pozitivní účinky otužování na lidské tělo jsou známy poměrně dlouho. Wim Hof to ale posunul o kousek dál. V ledové lázni vydržel necelé dvě hodiny a za polárním kruhem si jen tak uběhl maraton v letním oblečení. Na kontě má výšlap na Mount Everest do výšky 7 000 m. n. mořem, a to bez kyslíkové bomby a v kraťasech. Svým netradičním přístupem k životu tak Iceman boří dogmata západní medicíny ohledně toho, kde se skutečně nachází fyzické možnosti lidského těla.

K čemu je Wim Hofova metoda dobrá?

Možná ke štěstí nepotřebuješ běžet v trenkách na severní pól, nebo se jakýmkoliv jiným způsobem dostat do Guinnessovy knihy rekordů. Wim Hofova metoda však výrazně zlepšuje funkci imunitního systému a pomáhá bojovat proti zánětům. Něco, co teď potřebujeme opravdu všichni. Mění biochemii lidského těla tak, aby bylo mnohem odolnější a příznivě působí na psychickou pohodu. Výčet účinků je široký – organismu pomáhá k lepšímu zvládání stresu, zkvalitnění spánku a zvyšuje množství energie. Může mít pozitivní vliv i na některá onemocnění včetně astmatu, revmatioidní artritidy a autoimunitních onemocnění. 

Příběh drsné metody drsného muže

Wim Hof se svérázným humorem a nepříliš něžnými technikami působí od pohledu jako drsný chlap. K vyvinutí specifické metody ho však přivedla tragická životní okolnost. V roce 1994 spáchala sebevraždu jeho manželka, která trpěla dlouhodobými depresemi. Wim Hof zůstal na čtyři děti sám a na utápění ve smutku nezbýval čas. Začal cvičit jógu a jednoho dne ho napadlo ponořit se do mrazivé vody v jezeře. Po úvodním šoku, kdy nemohl dýchat a tělo probodávala bolest, se začal soustředit na hluboké dýchání. Organismus se zklidnil a po opuštění ledové vody ho zaplavil pocit klidu. A tak začal techniku rozvíjet a zkoumat limity vlastního těla. Napsal i knihu The Wim Hof Method, kde shrnuje tři základní pilíře cesty ke zdravému a odolnému organismu.

 

Dýchání, ledová terapie a koncentrace

V čem tkví podstata Wim Hofovy metody? Stojí na kombinaci dýchacího cvičení a meditace, díky kterým je Wim Hof schopen měnit fyziologické podmínky svého těla ponořeného do ledové vody. Na první pohled kontroverzní techniku ověřilo i několik vědeckých experimentů.  V roce 2009 byl Wim Hof ponořen do ledu a jeho tělesná teplota po 75 minutách klesla na pouhých 31,1 °C. Podle dosavadních poznatků medicíny se tělo při hodnotách pod 32 °C nedokáže zpětně zahřát a člověk umírá na podchlazení. Wim Hof ale pomocí dýchání a vizualizace dokázal svou tělesnou teplotu během následujících dvaceti minut opět zvýšit na 34,1 °C. 

Následovalo mnoho dalších vědeckých pokusů, které u Wim Hofa ukázaly při experimentech významné rozdíly v šedé mozkové hmotě. To znamená, že jeho metoda zřejmě dokáže spontánně uvolňovat v mozku látky zmírňující bolest, teplotu lidského těla a výši krevního tlaku. 

V roce 2014 se skupina dobrovolníků v rámci vědecké studie zúčastnila experimentu aplikované Wim Hofovy metody. Výsledky skutečně naznačují, že lidé mohou vědomě ovládat svůj autonomní nervový systém včetně toho imunitního. 

U účastníků experimentu se méně často objevovaly příznaky podobné chřipce a v krvi měli více ochranných látek. Vědci nyní nadále zjišťují, jak Wim Hofova technika přesně působí na lidský organismus a zda za výsledky odpovídá spíše meditace, chlad či dechová cvičení.

Jak začít s Wim Hofovou metodou a být zdravější?

Neboj, nemusíš hned vysekávat led z mrazáku ani skákat v prosinci do řeky. A nemusíš být ani světový otužilec – Wim Hof sám tvrdí, že jeho metodu zvládne každý. Na internetu najdeš spoustu detailních videí a kurzů, které vysvětlují správný postup krok po kroku. Ideálně jdi přímo ke zdroji a mrkni na Wim Hofovy vlastní webové stránky

Wim Hofova metoda stručně

  • Dechové cvičení

Nejdůležitější část, během které se v těle mění poměr mezi kyslíkem a oxidem uhličitým. Při jiných dýchacích technikách spíše relaxujeme, ale tady jde o opak. V mozku se aktivuje část, která zapíná signály pro boj či útěk. V tu chvíli se současně snižují pro-zánětlivé cytokiny. Pokud tedy v sobě máš bakterie či viry, dýchací cvičení je dokáže ztlumit. 

Na dechové cvičení si udělej prostor a čas. Lehni si na zem, uvolni  se a soustřeď se na dýchání. Několikrát se hluboce nadechni a vydechni. Nadechuj se pouze nosem a vydechuj pouze ústy. Připrav se na hlubší řízené dýchání – zhluboka se nadechnout do břicha a hrudi a vydechnout. A znova. Udělej si zahřívací kolečko a pusť se do plného cyklu nádechů a výdechů, kterých by mělo být 30–40. Poté bys měl vydechnout a přibližně na jednu minutu zadržet dech. Následuje další cyklus nádechů a výdechů. To vše můžeš opakovat až 4x. 

Je lepší u dýchání ležet pro případ, že se ti zatočí hlava. Začátečníci by si mezi cykly měli dávat častější pauzy. Technika dýchání podle Wim Hofa je poměrně komplexní, tohle je jen takový stručný nástin, abys věděl, co tě čeká.

  • Cvičení a meditace

Nezbytnou součástí je rozehřátí a aktivace těla. Můžeš si vybrat jakékoliv cviky, které zapojují celé tělo – kliky, sklapovačky, dřepy s výskokem, rychlý tanec. Poté si pořádně protáhni svaly. Důležitá je i práce s myslí – tedy meditace a vizualizace. Pro konkrétní postup mrkni na instruktážní video

  • Ledové lázně

Ledové sprchy a koupele jsou součástí Wim Hofovy metody, ale je možné je v případě zdravotních komplikací vynechat. Pro začátek si na studenou vodu zvykej postupně, abys neohrozil svoje zdraví. Takže nejprve ochladit nohy a poté pokračovat zbytkem těla. Ochlazování a ledové koupele se opět provádí v cyklech, podle toho, zda jsi začátečník nebo pokročilejší ledoborec. Důležité je při sprchování či koupeli v ledové vodě nezadržovat dech, ale hluboce a volně dýchat. 

Nevyděsil ses? Pak vyzkoušej videolekci přímo od ledového muže

Pro zvládnutí správné techniky a udržení motivace je lepší, pokud jsou všechna cvičení nejen názorně předvedena, ale i vysvětlena. Můžeš si najít i certifikovaného instruktora a zúčastnit se některého workshopu. 

Hlavně opatrně

Wim Hofovu metodu je dobré procvičovat v bezpečí domova. Zvlášť při dechových cvičení se mohou dostavit pocity euforie, zvýšené energie, ale také brnění končetin a lehkých závratí. Pokud se na to necítíš, můžeš ledové lázně přeskočit a trénovat jen dechová cvičení. U některých osob s vážnějšími zdravotními problémy je dobré postup zkonzultovat s lékařem (týká se především cévních mozkových příhod, vysokého či nízkého krevního tlaku). 

Hledáš další způsoby, jak posílit svůj imunitní systém? Mrkni na náš článek, který jsme napsali v březnu. Shrnuje ty nejúčinnější vitamíny a minerály, které pomáhají podpořit imunitní systém a fungují skvěle právě na nemoci dýchacích cest – Jak posílit imunitní systém pomocí vitaminů a minerálů!