Proteinová nebo energetická tyčinka – jaká je pro tebe pravá?

Proteinová nebo energetická tyčinka – která je pro tebe ta pravá? 

Tyčinky jsou praktické – ráno hodíš jednu do kabelky, batohu či sportovní tašky a zdravá svačinka je vyřešená. Skvělé jsou i jako pojistka proti nečekanému hladu, když se zdržíš v práci nebo v dopravní zácpě. A taky jako rychlé doplnění energie po tréninku. Jenže nabídka je poměrně široká. Čím se od sebe liší? Jak poznat tu kvalitní a vybrat si tu pravou pro svůj fitness jídelníček?

Kdo je připraven, není překvapen. Doporučujeme se tyčinkami zásobit do pracovního šuplete i autopřihrádky. Kvalitní proteinová tyčinka je rozhodně zdravější a vhodnější k zahnání hladu, než párek v rohlíku či hambáč z okýnka. Hodí se i pro zabránění kalorického deficitu a katabolismu v době, kdy tvoje tělo potřebuje živiny – třeba poté, co odcvičíš ukázkový trénink. Existují ve spoustě delikátních příchutí. Stačí jen sáhnout po té správné, která se hodí pro tvé fitness cíle.

Energetické

Jak už název napovídá, energetické tyčinky obsahují spoustu energie (až okolo 400 kcal) a mají vysoký podíl sacharidů (okolo 60 gramů ve 100gramové tyčince). Jsou nabité komplexními i rychlými cukry, a to v takovém poměru, aby z nich tvoje tělo mohlo okamžitě čerpat. Pokud jedeš vytrvalostní tréninky a potřebuješ neustále doplňovat energii, je to správná volba. Potřebuješ-li nakopnout, sáhni po energetických tyčinkách s kofeinem.

Nedoporučujeme je ale příliš do diety. Pokud chceš shodit pár kil, potřebuješ si vytvořit kalorický deficit a energetické tyčinky jsou až příliš nabité kaloriemi. Pro inspiraci mrkni na článek – Úspěšné hubnutí? Chce to kalorický deficit.

Proteinové

Bez proteinů to nejde – ať se bavíme o nabírání svalové hmoty nebo hubnutí. Denní příjem bílkovin ti pomůžou udržet i proteinové tyčinky, ale pozor! Ne každá proteinová tyčinka si své označení opravdu zaslouží. Ideálně by měla obsahovat okolo 20—30 % bílkovin (20—35 gramů na 100 gramů) v jedné tyčince a málo sacharidů (do 25 gramů).

U proteinových tyčinek si pohlídej také zdroj, ze kterého bílkoviny pocházejí. Jedny z nejkvalitnějších jsou tyčinky s obsahem kvalitních syrovátkových bílkovinných a hydrolyzovaných izolátů. Některé exkluzivní proteinové tyčinky mají vyloženě fitness složení a pro zabránění katabolismu svalové hmoty a rychlejšímu zotavení po tréninku v nich najdeš třeba i BCAA nebo glutamin.

Úkolem tyčinky je zasytit tě, ale rozhodně by neměla vyplnit polovinu tvého denního energetického příjmu. Checkni si tak, jestli neobsahuje více než 250 kcal a můžeš si ji tak bez výčitek dopřát i během diety. V kvalitních proteinových tyčinkách hledej také vlákninu prodlužující pocit sytosti.

Low-carb

Low-carb tyčinky se hodí pro všechny, kteří jedou nízkosacharidový způsob stravování. Logicky tedy obsahují velmi málo sacharidů a vyšší poměr proteinů. Vyzkoušej třeba 33% low-carb proteinové tyčinky – obsahují solidních 33 gramů bílkovin a 25 gramů sacharidů na 100 gramů. 

Keto

Keto tyčinky můžou být vhodným parťákem při keto dietě, kdy je potřeba udržet v těle proces ketózy, který umožňuje pálit tuky jako primární zdroj energie. Keto tyčinky proto obsahují velmi nízký obsah sacharidů (pouze 18 gramů na 100 gramů), hodně vlákniny a bílkovin. Díky ořechům a kokosu dodají tvému tělu spoustu kvalitních živin. Otestovat můžeš i nové keto tyčinky, které neobsahují téměř žádný cukr.

Keto je jedna z nejoblíbenějších hubnoucích metod. Víc se o ní dozvíš v článku – Hubnutí pomocí ketodiety – HOT or NOT?