Fitness recept na delikátní zapečenou kaši

Fitness recept na delikátní zapečenou ovesnou kaši

Ovesná kaše je perfektní – zasytí na dlouhou dobu, pomáhá s hubnutím, a navíc reguluje hladinu krevního cukru. Pokud tě ta klasická už trochu omrzela, vyzkoušej její dokřupava vypečenou verzi. O recept na naši oblíbenou banánovo-borůvkovou zapečenou kaši s vyšším obsahem proteinů se podělíme v článku.

Zapečená ovesná kaše je zdravá, skvěle chutná a její přípravu zvládneš levou zadní. Potřebovat budeš jen pár základních ingrediencí, přibližně 30 minut času a máš delikátní snídani na několik dní dopředu. 

Máme jen jedno varování – při pečení tak lákavě voní, že budeš mít chuť spořádat ji na posezení. Opatrně, následující recept je na 3–4 porce.

Budeš potřebovat:

  • 190 g ovesných vloček
  • 20 g chia semínek
  • 30 g čokoládového proteinu
  • 300 ml sójového mléka
  • 100 g mražených borůvek
  • 2 banány
  • 1 kypřicí prášek
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžičky skořice
  • máslo nebo olej na vymazání formy
  • špetka soli 

Postup

Vidličkou důkladně rozmačkej banán. Přidej mléko a další ingredience, dokud nevznikne vláčné těsto. Nakonec jemně vmíchej i mražené borůvky. Těsto přelij do menší máslem vymazané formy, ozdob rozkrojeným banánem a zakápni lžící medu. Troubu rozehřej na 180 °C a peč po dobu 25 minut. 

Recept můžeš vytunit přidáním oblíbených ingrediencí – arašídového másla, rozinek, ořechů či kokosových plátků. 

Tip

Banány a ovesné vločky? Nejde pouze o chuťově příjemnou kombinaci. Banány jsou zdrojem aminokyseliny tryptofan, kterou tvoje tělo potřebuje k produkci serotoninu. Tuto aminokyselinu dokáže organismus lépe strávit právě při konzumaci se sacharidy.

Jaké benefity pro tebe mají ovesné vločky?

Ovesné vločky právem patří mezi oblíbené potraviny sportovců i nutričních specialistů. Jsou plné vitaminů, antioxidantů a komplexních sacharidů. Do jídelníčku je zařazují i kulturisté, jde o skvělé předtréninkové jídlo. Zlepšují zažívání, podporují zdravou činnost střev a detoxikují organismus. 

Díky obsahu beta-glukanu, který ve střevech vytváří hustý gel, prodlužují pocit sytosti a podporují růst těch správných bakterií ve střevním traktu. Ovesné vločky obsahují také antioxidant zvaný avenanthramid. Nachází se výhradně v ovsu, má protizánětlivé účinky a pomáhá snižovat krevní tlak.