Vitamin C – vyplatí se vůbec užívat a proč?

Vitamin C – vyplatí se vůbec užívat a proč?

Vitamin C je taková celebrita mezi vitaminy. Zkracuje dobu nachlazení, má silné antioxidační účinky, a navíc působí proti únavě a depresím. Proto právě v zimě a na podzim – v období častých viróz – po něm lidé sahají nejvíce. Vyplatí se ho ale vůbec užívat nebo stačí dát si jednou denně pomeranč? 

Vitamin C, známý také jako kyselina askorbová, je velmi silný antioxidant. Jde asi o nejznámější vitamin, který se ve všech pádech skloňuje hlavně během virových a chřipkových sezón. Možná máš pocit, že čím víc vitaminu C do sebe dostaneš, tím lépe se ubráníš všem virům a bakteriím a možná i samotnému koronaviru. Je to ale pravda? 

První ochranou těla proti virovým infekcím je kůže, sliznice a žaludeční šťávy, které dokáží zničit choroboplodné zárodky v jídle. U nemocí dýchacích cest jsou vstupní branou sliznice nosu a krku. Pro celistvost sliznic, neboli nepropustnost epitelových buněk, je důležitý právě vitamin C – ideálně i ve spojení s vitaminem D a zinkem

Vitamin C se ale účastní spousty dalších metabolických procesů v těle a má pro tvoje tělo všestranné stabilizační funkce. Jeho nedostatek rozpoznáš nejčastěji krvácením a otokem dásní či nedostatkem energie. 

Účinky vitaminu C

Imunita

Vitamin C je silný antioxidant, který chrání buňky imunitního systému proti volným radikálům, které se v těle tvoří během zánětu. Co to znamená? Pokud onemocníš, budeš díky céčku stonat výrazně kratší dobu! Navíc, jak už jsme zmínili, vitamin C podporuje celistvost kůže i sliznic, takže to průnik virů do organismu dost stěžuje. A napomáhá také rychlé reakci strážců imunitního systému – tvých bílých krvinek. Pro imunitu je to tedy naprosto zásadní vitamin.  

Nervy a únava

Vitamin C zbavuje tělo únavy a působí příznivě na nervový systém v případě úzkostí a depresí. Napomáhá přeměně aminokyseliny L-tryptofan na serotonin – tzv. hormon štěstí, jenž je zodpovědný za změny nálad i kvalitní spánek. Jeho nedostatek způsobuje psychická onemocnění včetně depresí. Céčko hraje roli i při tvorbě dopaminu. Poškození dopaminových drah vede ke vzniku Parkinsonovy choroby či schizofrenie.

Klouby a pleť

Vitamin C se podílí na metabolismu aminokyselin, konkrétně hydroxylysinu a hydroxyprolinu, a tak přímo ovlivňuje tvorbu kolagenu – bílkoviny, která hraje důležitou roli při stárnutí organismu a je nezbytná nejen pro klouby, ale i pro pevnou a mladistvou pokožku. Pokud má tělo nedostatek vitaminu C, kolagenu se tvoří málo, což vede k poruchám pojivového aparátu. Proto je céčko součástí mnoha kloubních preparátů. Napomáhá zdraví kostí, chrupavek, cév, ale i dásní a zubů. 

Hormony

Při vstřebávání do těla se největší dávka céčka dostává do kůry nadledvin, které jsou důležitou součástí hormonálního systému. Další slušná dávka putuje přímo do vaječníků, jež tvoří pohlavní hormony, a do hypofýzy. Vitamin C je důležitý i pro přeměnu aminokyseliny tyrosin na adrenalin. Právě adrenalin umožňuje přenášení signálů při stresových reakcích našeho organismu.

Cholesterol

Klinické studie prokázaly vliv vitaminu C na celkové snížení hladiny cholesterolu. To ale není zdaleka vše – vitamin C dokáže podpořit snížení hladiny LDL (špatného cholesterolu) téměř o třetinu a současně zvýšit hladinu HDL (dobrého cholesterolu) až o polovinu. Podstatně tak snižuje kardiovaskulární rizika a chrání tak srdce.

Jak užívat vitamin C?

Vitamin C si tělo neumí vyrobit samo, a tak je potřeba ho přijímat stravou. Zdravý dospělý člověk potřebuje přibližně 80–100 mg denně. Při stresu, virózách, úrazech a operacích nebo třeba onkologické léčbě se ale doporučuje užívat mnohem vyšší dávky okolo 500–1000 mg a tehdy je dobré nespoléhat se jen na jídelníček, ale nasadit suplementaci vitaminu C. Stejná situace platí při užívání antibiotik či léků s obsahem kortizolu. Spotřeba céčka stoupá i při kouření, stresu či fyzické námaze. 

Doporučujeme udělat si malou rešerši složení suplementů s vitaminem C a nevybírat pouze ty, které obsahují jen kyselinou askorbovou. Mnohem lepší jsou receptury s rostlinnými extrakty – třeba s extraktem z šípků či aceroly, které zvyšují vstřebávání vitaminu C v organismu. Vyzkoušet můžeš i další formy vitaminu C včetně lipozomální nebo ester-C, které mají biologické vlastnosti a uvolňují se pozvolna.

Předávkování se bát nemusíš, céčko je rozpustné ve vodě, a proto se jeho větší nadbytečné množství vylučuje z organismu močí. Při opravdu velkých dávkách (nad 2 000 mg) však může dojít k podráždění žaludku, průjmu, pálení žáhy a zatížení ledvin. Vitamin C může ovlivnit užívání některých léků – především Warfarinu, kyseliny acetylsalicylové a acetaminofenu. 

V jakých potravinách je nejvíce vitaminu C?

Nejlepší vstřebatelnost má pro tvoje tělov vitamin C, který se nachází v běžné potravě. Čerstvé ovoce a zeleninu je ideální příliš tepelně neupravovat, protože vitamin C je na teplo citlivý a vaření jeho množství v jídle snižuje až o 60 %.  

Potraviny nadupané céčkem (100 g)

  • šípek (500 mg vitaminu C)
  • černý rybíz (300 mg)
  • žlutá paprika (180 mg)
  • růžičková kapusta (115 mg)
  • kiwi (90 mg)
  • brokolice (80 mg)

Uváděné množství vitaminu C je orientační, vždy záleží i na tom, jak byla rostlina vypěstovaná. Ale pro srovnání – citronová šťáva, po které většina z nás sáhne v naději na doplnění vitaminu C, obsahuje jen 50 mg ve 100 g. Pomeranče na tom nejsou o moc lépe.

Vitamin C samozřejmě není jediný vitamin na světě, který se teď vyplatí užívat. Co dalšího si ve své suplementaci a výživě pohlídat ti poradí článek – Jak posílit imunitní systém pomocí vitaminů a minerálů?