20 praktických tipů, jak používat kokosový olej

20 praktických tipů, jak používat kokosový olej

Kokosový olej je neuvěřitelně populární. A existuje pro to řada dobrých důvodů. My jsme si jich pro tebe dali dohromady přesně dvacet. O jeho skvělých účincích na pleť a zuby už se toho napsalo dost. Ale víš, že je to taky perfektní olej na smažení a pečení? Navíc pomáhá nastartovat metabolismus. Takže jaké má kokosový olej využití a proč ho používat?

 

1. Nastartování metabolismu

Kokosový olej obsahuje triglyceridy se středním řetězcem (MCT). Je to typ mastných kyselin, které se rychle vstřebávají a mohou zrychlovat spalování kalorií. Podle jedné ze studií dokáže 15–30 gramů MCT zvýšit počet spálených kalorií o 120 v průběhu jednoho dne.

2. Po opalování

Někde se dočteš, že kokosák je skvělý na opalování. Pozor na to – není tak silný jako klasický opalovací krém, který pohltí až 90 % UV paprsků. Podle odborníků jich kokosový olej dokáže odblokovat jen 20 %. Díky svým hydratačním účinkům je ale ideální volbou pro zklidnění pokožky podrážděné sluníčkem. Doporučujeme tedy raději kokosový olej po opalování, než před ním.

3. Na vaření a pečení

Pro svůj vysoký obsah nasycených tuků je kokosový olej nejlepší volbou pro vaření či smažení. Nasycené tuky jsou totiž schopny uchovat si svoji strukturu, i když je zahřeješ na vysokou teplotu, takže se nepřepalují a netvoří toxické sloučeniny. Rafinovaný kokosový olej se tak přepaluje až při teplotě 204 °C.

4. Na zuby a dásně

Kokosový olej má silné antibakteriální účinky a dokáže redukovat bakterie, které způsobují zubní plak, kaz nebo všelijaké nemoci dásní. Snižuje zánět dásní, a navíc má i bělicí účinky. Takže když jím občas nahradíš zubní pastu, jedině dobře.

5. Podrážděná kůže a ekzém

Kokosový olej je perfektní na pleť, zvlhčuje podrážděnou pokožku a zaceluje její strukturu. Pozitivně působí i na ekzémy a psoriázu. Pokud tě něco svědí, tak se namaž. Kokosový olej obsahuje nejen kyselinu laurovou, která působí protizánětlivě, ale také zinek, selen a vitaminy A, D, E a K.

6. Nakopávač mozkové aktivity

MCT obsažené v kokosovém oleji se rozkládají v játrech a přeměňují se na ketony, které fungují jako alternativní zdroj energie pro tvůj mozek. Podle studií tak působí příznivě na poruchy mozku včetně Alzheimerovy choroby.

7. Zdravá majonéza nebo dressing

Klasická majonéza je plná nezdravých surovin. Zkus si vyrobit vlastní, receptů najdeš na internetu spousty. Doporučujeme ti ale použít rafinovaný kokosový olej, ve kterém není přítomná kokosová vůně. 

8. Kokosový peeling

Kokosový olej má na pleť hydratační účinky, které by bylo škoda nevyužít. Nech ho v teple roztát a smíchej se 4 lžičkami mleté kávy (klidně lógr od snídaně). Přidej lžičku medu a můžeš se jemně a efektivně sedřít ze staré kůže.

9. Do kávy

Zní to možná neuvěřitelně, ale místo mléka si do kávy můžeš dát lžičku kokosového oleje. Káva pak má výraznější a bohatší chuť. Vyzkoušeno, schváleno.

10. Maska na vlasy

Kokosový olej je výborná vyživující maska na vlasy. Vmasíruj odpovídající množství do suchých vlasů a pokožky hlavy. Pro udržení tepla zabal hlavu do igelitu a omotej ručníkem. Nechej působit minimálně jednu hodinu.

11. Lubrikant

Kokosový olej krásně voní, a tak se s protějškem můžete vzájemně namasírovat… kdekoliv. Když vám trocha někam sklouzne – nic se neděje. Právě naopak. Je to šetrný a bezpečný lubrikant, který působí příznivě na mikroflóru intimních míst.

12. Hojení ran

Pro urychlení hojení malých ranek a odřenin nanes přímo na ránu trochu kokosového oleje a přikryj obvazem. Kokosový olej pomáhá snížit zánětlivé markery a současně zvyšuje produkci kolagenu, hlavní složky kůže.

13. Pro zdravé kosti

Výzkumy provedené na zvířatech ukazují, že antioxidanty obsažené v kokosovém oleji mohou chránit zdraví kostí. Neutralizují totiž volné radikály, které mohou poškodit kostní buňky.

14. Proti zánětům

Studie ukazují, že pravidelná konzumace kokosového oleje má silné protizánětlivé účinky. Snižuje známky oxidačního stresu i zánětu v těle. A to chceš.

15. Rychlý zdroj energie

Kokosový olej obsahuje zmíněné triglyceridové mastné kyseliny se středním řetězcem. Ty se tráví jinak než triglyceridy s dlouhým řetězcem, které jsou ve většině potravin. Tyto tuky jdou ze střev přímo do jater, kde působí jako rychlý zdroj energie, aniž by zvyšovaly hladinu cukru v krvi.

16. Přírodní deodorant

Antibakteriální vlastnosti dělají z kokosového oleje skvělý přírodní deodorant. Receptů na výrobu deodorantu najdeš na internetu mnoho.

17. Odličovač

Šetrnější a účinnější odličovač očního make-upu najdeš jen těžko. Stačí nanést trochu oleje na vatový tamponek, přiložit na oči a nechat chvíli působit. Odličuje i voděodolnou řasenku. Ano, odličování kokosovým olejem opravdu funguje.

18. Úleva od alergie

Kokosovým olejem natři okraj nosu a okolí nosních dírek. Pěkně uleví nejen odřenému nosu, ale zbrzdí i projevy alergie.

19. Zdravé a pevné nehty

Nejen na vlasy a pleť, ale i na nehty můžeš použít oblíbený kokosový olej. Pravidelně vmasíruj do nehtového lůžka včetně nehtové kůžičky a brzy budeš mít pevnější nehty.

20.  Leštič na nábytek

… kdyby ti i na konci tohoto seznamu ještě trocha kokosáku zbyla, máme poslední tip. Použij ho jako leštěnku na dřevěný nábytek. Krásně se tím ošetří, a navíc odpuzuje prach.