7 osvědčených tipů, jak si při cvičení udržet motivaci

7 osvědčených tipů, jak si při cvičení udržet motivaci 

Leden je v druhé polovině a tvůj novoroční plán – pravidelně cvičit – začíná mít první trhliny? Neboj, nejsi sám. Udržet si motivaci je na sportování ta nejtěžší věc. Ale se správným přístupem to zvládneš. Připravili jsme pro tebe 7 tipů, díky kterým nepolevíš a cvičení tě bude víc bavit.

Známe to všichni. První týden se držíš v lati, cítíš se skvěle. Druhý týden tě ale pobolívá v krku, tak párkrát vynecháš. Třetí týden na tebe dolehne stresující práce, a tak namísto uběhnutých kilometrů odškrtáváš deadliny. Koncem měsíce už trávíš víc hodin sledováním Netflixu než sportem. Tvůj dobrý pocit ze sebe sama i motivace jsou pryč.

Klid. Zažíváš něco, čím už si jednou nebo několikrát prošel každý z nás. Naštěstí existuje pár užitečných tipů, které tě v tvém tréninkovém plánu podrží.

1) Naplánuj si cvičení už na začátku týdne

… můžeš si naplánovat i celý měsíc, ale ze startu je lepší stanovit si menší kroky a za jejich dodržování se odměňovat. Každou neděli si otevři diář a udělej si detailní rozpis cvičení na celý týden. Vyrazíš si zaběhat, do posilky nebo na nějakou skupinovou lekci? Vyvětráš kolo nebo karimatku na jógu? Možná stihneš půlhodinu či hodinu cvičení ráno před prací nebo těsně po práci, než vyrazíš na nákupy. Co je psáno, to je dáno.

  • Většina posiloven a skupinových lekcí nabízí možnost zabookovat si termín dopředu. Udělej to a bude o výmluvu míň („nebylo už místo“). Nebo si předem zaplať celý kurz. Vždyť kdo by chtěl vyhazovat peníze!

2) Zkoušej nové věci

Číst pořád dokola stejnou knížku by bylo vyloženě otravné. To stejné platí u cvičení. Pokud tě tvoje oblíbená aktivita přestane bavit, vyzkoušej něco nového. Namísto spinningu vyraz na silový trénink. Namísto běhání si vyzkoušej pár lekcí jógy. Namísto lezení po stěně se vydej na kurz salsy. Možností je spousta, cílem je vyvarovat se pocitu – ach jo, už je to tady zas…

3) Poskládej si speciální playlist

Hudba pomáhá cvičit. Fakt, vyzkoušeno. Tedy hlavně ta, která je ti příjemná a vyburcuje tě ke správnému výkonu. Sestav si svůj fitness playlist a jednou za čas přidej pár nových písniček, ať se ti neomrzí.

4) Najdi si parťáka

Někdy je snazší jít cvičit sám než ladit harmonogram s dalším člověkem. Pokud si ale chceš udržet motivaci, domluv se na cvičení alespoň jednou týdně s někým dalším. Případnou absenci si pak budeš muset obhajovat nejen sám před sebou. Takže šance, že vynecháš, se sníží.

TIP: Zkus ke společným návštěvám fitka přemluvit člověka, se kterým sdílíš domácnost. Ať už je to partner, partnerka, spolubydlící nebo sourozenec. Nemusíte navštěvovat stejné lekce. Hlavní je, že se namotivujete zvednout zadek a vyrazit z domu. To bývá ta nejtěžší část.

5) Nepřemýšlej

Vůbec nepřemýšlej nad tím, jestli dneska půjdeš cvičit. Když to uděláš, pravděpodobně nějaký „dobrý“ důvod vymyslíš. Možná přijdeš na to, že se právě teď cítíš moc unaveně, smutně nebo je doma potřeba pouklízet. Ber cvičení jako nezbytnost, stejně jako čištění zubů či sprchování.

TIP: Samozřejmě pokud jsi nemocný nebo zraněný, není důvod si zameškanou lekci vyčítat. Chceme jen říct, že pro udržení motivace je mnohem snazší brát naplánovaný trénink jako hotovou věc, a ne jako něco, co se dá odložit na jindy.

6) Pořiď si fitness náramek

Pořiď si fitness náramek či hodinky a sleduj svůj progres. Máloco tě tak efektivně namotivuje k fyzické aktivitě i v průběhu běžného dne. Ušel jsi dnes pouze 1000 kroků? Tak to možná raději vezmeš po schodech než výtahem, ne?

Sleduj, zda máš při cvičení správnou srdeční frekvenci a kolik spaluješ kalorií. Každý týden tak budeš moct svoje výkony porovnat a namotivovat se k dalším cílům!

7) Uspořádej si priority 

Cvičení by nemělo být na tvém seznamu priorit příliš nízko. Tedy nemělo by to být něco, co uděláš, až když se ti to zrovna hodí. Pokud máš ve čtvrtek večer oblíbený HIIT trénink, neber čtvrtek jako den, kdy si potenciálně můžeš vyrazit s kamarády na víno. Pokud je ti při pohledu do diáře jasné, že následující týden bude plný pracovních i osobních schůzek, naplánuj si další schůzky až týden poté. A propašuj tam několik lekcí cvičení.

Udržet si motivaci je samozřejmě těžší, když máš rodinu a náročnou práci. Ale ani tehdy by se cvičení nemělo propadnout na dno tvých priorit. Koneckonců, jen když budeš v kondici, budeš na všechno stačit!