Co je to kruhový trénink?

Co je to kruhový trénink? 

Kruhový trénink má jednu velkou výhodu. Díky rychlejšímu tempu a neustálým změnám odsýpá, a nuda tak nemá šanci. Navíc jde o typ cvičení, které ti pomáhá hubnout i posilovat současně. Kruháč je vhodný pro muže i ženy, začátečníky i pokročilé. Střihnout si ho můžeš nejen na kurzu nebo v posilovně, ale i doma či na dovolené.

Koncept kruhového tréninku spočívá ve zdolávání okruhu s několika různými stanovišti. Může v sobě kombinovat prvky intervalového, silového i funkčního tréninku. Cvičební intervaly jsou krátké, trvají 45–60 vteřin, pak následuje pauza a přibližně po 15 vteřinách se posouváš na další stanoviště. 

Jeho výhodou je celkově nízká časová náročnost – téměř vždy se vejdeš do hodiny, efektivních je však i 30 minut cvičení. Pokud ho zařadíš do svojí rutiny alespoň 2–3x týdně, čekají tě viditelné výsledky. 

Během tréninku se v krátkém intervalu střídají dvě základní fáze. V aerobní fázi jedeš na maximální výkon a spaluješ tuky. V této části je ideální, aby tvoje tepová frekvence byla někde kolem 75–85 % tvojí maximálky. Hodí se sem aerobní aktivity, jako je skákání přes švihadlo či poklus na místě. V anaerobní fázi tréninku posiluješ svaly a vytrvalost. Takže kliky, sedy lehy, činky a výpady. Když obě fáze prostřídáš, vznikne ucelený kruhový trénink, díky kterému zpevníš postavu a shodíš nadbytečná kila.

Kruhový trénink v posilovně

Kruhový trénink v posilovně se většinou cvičí s různými pomůckami – činkami, balony, kettlebelly, bosu, flexibary nebo s TRX. Takových stanovišť (či cviků) může být 5, ale klidně i 15. Existují ale i varianty kruháče zcela bez pomůcek, stačí střídat třeba kliky, shyby, dřepy, plank a běh. 

Dej si pozor, abys v každém cvičebním intervalu posiloval jinou část těla a nepřetěžoval žádnou svalovou skupinu. Kruháč si tak klidně můžeš dát i doma nebo na dovolené a přizpůsobit ho svým potřebám a kondici. Stačí ti jen podložka a trocha prostoru. 

Kruhový trénink je poměrně intenzivní. Proto se vyplatí začít malou rozcvičkou, abys snížil riziko úrazu. Na závěr svaly důkladně protáhni, nebudou tě den na to tolik bolet.

TIP: Kruhový trénink je možné cvičit i v přírodě s využitím vlastní tělesné váhy a předmětů v terénu. 

Je kruhový trénink vhodný pro začátečníky?

Pokud jsi začátečník, vůbec se kruháče nemusíš obávat. Je to skvělý způsob, jak posílit komplexně celé tělo a zlepšit si kondičku. Kruhový trénink je vhodný pro každého – muže, ženy, a dokonce i děti, intenzita cvičení i typ vykonávaných cviků je zcela variabilní a dá se přizpůsobit. 

Rozhodně se vyplatí nechat si poradit od trenéra a absolvovat několik skupinových lekcí, aby sis osvojil správnou techniku cvičení a nenadělal víc škody než užitku. Výhodou kruhového cvičení je, že se každých pár minut soustředíš na jinou část těla. Průběžně tak posílíš celý pohybový aparát. 

Kruhový trénink je o něco méně náročný než HIIT, ale stále jde o cvičení, které je účinnější než běžné kardio. Při kruháči se díky častému střídání aktivní a klidové fáze zvedá hladina adrenalinu. Z toho plyne, že je docela náročný na srdce. Pokud jsi jako rybička, není se čeho bát. Lidem s kardiovaskulárními potížemi tento typ cvičení nedoporučujeme. Případně je vhodné přizpůsobit ho konkrétnímu stavu a kondici.