Jak na chudokrevnost pomocí zelených potravin?

Jak na chudokrevnost pomocí zelených potravin?

Hučení v uších, bušení srdce a celková slabost – to jsou nejčastější projevy chudokrevnosti. Naštěstí je tato nemoc dobře ovlivnitelná výživou. První příčky v obsahu železa, chlorofylu a dalších potřebných látek drží spirulina, chlorella a zelený ječmen. Právě jaro je pro jejich užívání ideální – doplníš tělu chybějící minerály i vitamíny a nastartuješ jeho detoxikaci. 

Chudokrevnost neboli anémie je jednou z nejrozšířenějších nemocí světa, podle WHO postihuje téměř polovinu těhotných žen. Jde o onemocnění krve způsobené dlouhodobým deficitem železa, vitaminu B12 a kyseliny listové. Není se co divit – naše moderní strava je na železo velmi chudá, a proto se v některých zemích EU tento minerál uměle dodává třeba do cereálií, sušenek či mouky. Při chudokrevnosti v krvi postupně klesá množství hemoglobinu, který do mozku, svalů a sliznic přenáší kyslík. Výsledkem je únava, dušnost a další potíže:

Jak se projevuje nedostatek železa?

  • Únava a zimomřivost
  • Tvorba aftů a popraskaných koutků
  • Bledé dásně a nehtová lůžka
  • Průjmy nebo zácpy
  • Nevolnost, snížení chuti k jídlu
  • Dušnost, požíte s dýcháním
  • Zrychlený tep, bušení srdce
  • Vypadávání vlasů

Více o tom, jak se nedostatek železa projevuje, najdeš v našem předchozím článku – Nechybí ti železo? A jak to poznáš?

Zelené potraviny a chudokrevnost

Dospělý člověk potřebuje 10–20 mg železa denně, v těhotenství může být dávka vyšší. Léčba chudokrevnosti spočívá ve zvýšení příjmu železa, vitaminu B12 a kyseliny listové. Právě zelené superpotraviny jsou těmito látkami nabité. Třeba chlorella obsahuje až 20× více železa než Pepkem námořníkem opěvovaný špenát. Zařazením zelených superpotravin do výživy nemůžeš šlápnout vedle. 

Chlorella 

Jednobuněčná sladkovodní řasa nabitá železem a dalšími látkami důležitými při chudokrevnosti. Nabízí nejvyšší rostlinnou koncentraci chlorofylu, který účinně podporuje krvetvorbu. Obsahuje také velké množství vlákniny, perfektně tak čistí střeva a působí jako prebiotikum. Je ideální pro jarní očistu, protože na sebe váže těžké kovy i další toxické látky a odvádí je z těla ven. Zrychluje metabolismus, a tak může při správné životosprávě urychlovat hubnutí – což se před létem hodí.

Chlorella pro tebe může být správná volba i v případě únavy, která není způsobená anémií. Stavy slabosti mohou vznikat v důsledku dlouhodobé psychické a fyzické zátěže, kdy dochází k nahromadění metabolického odpadu v krvi a svalech. Tehdy je potřeba dodávat buňkám energii pro efektivní regeneraci. Chlorella je v tomto výjimečná, protože obsahuje CFG (tzv. growth factor) podporující rychlejší obnovu buněk.

Jejím pravidelným užíváním podpoříš svůj imunitní systém a dodáš mu potřebné vitamíny, minerály, antioxidanty i aminokyseliny – včetně těch, které tvoje tělo neumí samo vyrobit. 

Spirulina

Sladkovodní sinice spirulina obsahuje velké množství železa, vápníku a hořčíku. Obdobně jako její zelená kolegyně je bohatá na chlorofyl podporující krvetvorbu a detoxikaci organismu. Je perfektní pro důkladnou jarní očistu. Stejně jako mladý ječmen obsahuje aminokyselinu fenylalanin, která nejenže příznivě ovlivňuje náladu, ale tlumí i pocit hladu. Postavičku do plavek ti spirulina sama o sobě nevytvaruje, ale rozhodně tvoje úsilí podpoří. Její pravidelné užívání zlepšuje vzhled pokožky, nehtů i vlasů a zrychluje hojení ran. 

Zelený ječmen

Zelený ječmen je při chudokrevnosti perfektní, obsahuje totiž kyselinu listovou a organicky vázané železo, které má velmi dobrou vstřebatelnost a nedráždí zažívací trakt. Obdobně jako chlorella je nabitý nejen železem, ale i chlorofylem. Právě chlorofyl výrazně podporuje krvetvorbu, je totiž strukturou podobný hemoglobinu, a tak zlepšuje schopnost krve přenášet kyslík. 

Jaký potravinový doplněk při chudokrevnosti?

Z výše zmíněných superpotravin si můžeš vybrat tu, která bude tvému srdci (a organismu) nejbližší. Anebo si dopřej to nejlepší ze všech tří najednou. Vyzkoušej přírodní vitamínovou bombu Amix SuperGreens s chlorellou, spirulinou, mladou pšenicí a zeleným ječmenem. Jejich extra silnou kombinaci posilují rostlinné výtažky z brokolice, cibule, rajčat, špenátu, brusinek a dalšího ovoce. Ve srovnání s jinými zelenými drinky z řas a sinic je výhodou koncentrátu Amix SuperGreens příjemná jablečná chuť. 

Jaké jsou účinky drinku Supergreens?

  • Doplňuje vitamíny a minerály
  • Čistí krev a detoxikují organismus
  • Posiluje funkce imunitního systému
  • Snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • Podporuje celkové zdraví organismu

Pokud nejsi fanda zelených drinků, nebo si je nestíháš pravidelně připravovat, můžeš sáhnout po praktických tabletách Amix Supergreens, které krom spiruliny obsahují dalších 14 superpotravin včetně extraktu z goji a kurkumy.