Jak si vybrat správnou sportovní podprsenku?

Jak si vybrat správnou sportovní podprsenku?

Krajka je sexy, ale pokud chodíš běhat nebo intenzivně sportuješ, sáhni radši po sportovní podprsence. Tvoje prsa získají dostatečnou podporu a nebudou nepohodlně poskakovat všude okolo. Ochráníš je tak před poškozením i následnou bolestí. Ideální sportovní podprsenka podrží nejen tvoje prsa, ale i sportovní výkony. Poradíme, jak si vybrat tu správnou.

Pokud si pravidelně dáváš do těla, potřebuješ v šatníku nejen černou, bílou a tělovou. Fakt nezbytná je kvalitní sportovní podprsenka, která udrží prsa na svém místě a zabrání jejich vytahání a bolesti. Ženská prsa nemají přirozenou podporu v podobě svalů a jejich jedinou podpůrnou tkání je kůže a Cooperovy vazy. Ty je však nedokáží udržet při sportování na místě. A v okamžiku, kdy dojde k jejich výraznějšímu namáhání a následnému ochabnutí, je téměř nemožné vrátit je do původní polohy. To zní jako pádný důvod tvoje prsa při sportování podpořit, že?

Boj s gravitací je o trochu naléhavější pro ženy s větším poprsím. Ale pozor, při intenzivním sportu dostávají zabrat prsa každé velikosti. Zatímco áčka se při běhání vychylují přibližně o 3,8 centimetru, déčka to zvládnou až o 8 centimetrů. Správná sportovní podprsenka dokáže tento pohyb redukovat až o polovinu. Snižuje tak riziko nevratného povolení prsou.

Dva základní druhy sportovních podprsenek

Existuje nespočet střihů a stylů podprsenek určených ke sportu. Ale co do konstrukce, jde většinou o dva základní typy:

Kompresní podprsenka – vypadá jako krátké tílko a většinou se obléká přes hlavu. Sedí těsně na těle a končí pod prsy. Funguje tak, že lehce přitlačí prsa k hrudi a znemožní jim tak pohyb. Je ideální spíše pro menší velikosti prsou – košíčky A a B. Vhodná je i pro méně intenzivní sporty, jako je jóga či pilates.

Podprsenka s košíčky – pro ženy od velikosti C a výš jsou lepší podprsenky, které se skládají ze dvou košíčků a zpevněného středu (tzv. pouzdrové sportovní podprsenky). Konstrukčně jsou podobné klasické podprsence – mají dvě samostatné části, které poskytují podporu každému prsu zvlášť a zamezují jejich nadměrnému pohybu.

Jakou velikost potřebuješ?

Pokud jsi nikdy nenosila sportovní podprsenku, začni při výběru svou obvyklou velikostí. Vyzkoušej víc druhů a střihů. Možná i ty, které se ti na první pohled nezdají. Nejčastější chybou při výběru podprsenky je příliš velký obvod a příliš malé košíčky. U podprsenky se zapínacími háčky zapínej podprsenku při zkoušení na první háčky (největší možný obvod). Materiál bude časem povolovat a časem jej budeš moct utáhnout na další háčky. Obvod podprsenky by měl být těsný a neměl by se dát natáhnout o více než 2 centimetry. S oblečenou podprsenkou zvedni ruce nad hlavu. Pokud se vysunuje nahoru, je obvod příliš široký.

Košíčky musí pojmout celý objem tvých prsou – nikde nesmí nic přetékat, ale ani odstávat. Podprsenka by měla ňadra mírně přitlačit k tělu, a i přesto ti dát volnost k hlubokému nadechnutí. Pozor na výstřih v podpaží! Látka se nesmí nikde zařezávat ani shrnovat kůži – při cvičení by pak mohla způsobovat odřeniny. Velmi pohodlnou variantou jsou bezešvé sportovní podprsenky.

Ramínka by se ti neměla zařezávat ani v oblasti ramen a pod ramínko by se ti měly vejít dva prsty. U větších prsou jsou pohodlnější širší ramínka, která rozloží váhu na větší plochu. Ramínka by neměla být příliš pružná, aby poskytovala při pohybu dostatečnou podporu. Co se týká střihu – ramínka ve tvaru X nebo Y zpravidla poskytují silnější podporu než ramínka, která kopírují střih tílka.

Test: Zkus s oblečenou podprsenkou pár rychlých pohybů rukama a poskoků. Hned uvidíš, jestli ti podprsenka poskytuje dostatečnou podporu. Pokud se prsa pohybují, znamená to, že jsou košíčky příliš velké nebo střih není vhodný pro tvoji velikost prsou.

Jak si vybrat podle typu sportovní aktivity?

Při výběru se neřiď pouze velikostí prsou, ale i typem sportovní aktivity. U méně intenzivního sportu (jóga, pilates nebo jízda na kole) si vystačíš i s kompresní podprsenkou. Výhodou sportovní podprsenky ale je, že díky funkčnímu materiálu lépe odvádí pot. Pozor však na materiál – podprsenky, které odvádí pot nejlépe, jsou většinou z prodyšnějších a slabších materiálů a neposkytují tak silnou podporu. Při intenzivnějším sportu (tenis, běh, kardio) budeš potřebovat spíše pevnější sportovní podprsenku.

Správná podprsenka na běhání

Běhání je pro každou podprsenku tím nejtěžším zátěžovým testem. Ve srovnání s jinými sporty způsobuje běh velký pohyb prsou. Průměrná prsa váží mezi 250–330 gramy a jakýkoliv výraznější pohyb bez opory způsobuje jejich trojrozměrný pohyb – nahoru a dolů, dovnitř a ven a ze strany na stranu.

Jak se o sportovní podprsenku starat

Sportovní podprsenku budeš prát mnohem častěji než tu na běžné nošení. Proto je dobré zainvestovat do dražšího a kvalitnějšího kousku, který ti bude dělat společnost klidně i rok. Podle webu Runnersworld budeš na jeden nový pár běžeckých bot potřebovat přibližně tři nové sportovní podprsenky. Materiál sportovních podprsenek vydrží v dobrém stavu přibližně 40 pracích cyklů. Podprsenky se vyrábí z pružných umělých materiálů, a proto je per při nízkých teplotách a bez aviváže. 

Jak poznáš, že ti sportovní podprsenka nesedí?

-   po cvičení či při něm tě bolí prsa, šíje či záda

-   podprsenka klouže po zádech

-   zapínáš podprsenku na nejtěsnější háčky

-   ramínka se ti zarývají do kůže

-   podprsenka vykazuje známky opotřebení (trčí z ní chloupky elastických vláken)

-   poprsí se ti v podprsence pohybuje víc než dříve

TIP: I v dobře zvolené sportovní podprsence může při intenzivnějším pohybu a pocení docházet k odřeninám kůže (nejčastěji v oblasti spodní části předního dílu, háčků na zadním dílu a pod ramínky). Preventivně jim můžeš zabránit – exponovaná místa potři před sportem vazelínou.