Je palmový olej opravdu škodlivý?

Je palmový olej opravdu škodlivý?

Málokterá potravina vzbuzuje poslední dobou tolik kontroverzí a negativních emocí jako palmový olej. V supermarketu ho obsahuje téměř polovina průmyslově zpracovaných potravin hodit je do košíku nebo radši do koše? Odborníci zdůrazňují jeho negativní účinky na lidský organismus i životní prostředí. Jiní ale upozorňují na přehlížené zdravotní výhody palmového oleje. Jaká je pravda?

Palmový olej je posledních třicet let nejrozšířenějším a nejlevnějším rostlinným olejem na světě. Vyrábí se lisováním plodů tropické palmy olejné a obsahuje ho zhruba polovina všech potravin v supermarketu. Najdeš ho v brambůrkách, sušenkách, pečivu a zmrzlinách. Využívá se ale i v kosmetice, drogerii, léčivech či k výrobě biopaliv a zemědělských chemikálií.

 

Jak se vyrábí palmový olej?

Olej se získává z plodu africké palmy Elaeis guineensis ve dvou podobách. Ze semen rostliny vzniká olej z palmových jader, kdežto z oplodí palmy vzniká standardní olej palmový. Oba oleje se od sebe nutričně liší v obsahu nasycených mastných kyselin, ale pro účely tohoto článku se podíváme blíže na olej palmový. 

 

 

Palmový olej nebo deštné pralesy?

Problematiku škodlivosti palmového oleje nelze oddělit od jeho vlivu na životní prostředí. Jen v rychlosti – více než 80 % palmového oleje pochází z Indonésie a Malajsie. Palmy olejné se zde pěstují na rozsáhlých plantážích, které vznikají vypalováním a drancováním deštných pralesů. A díky tomu se Indonésie stala třetím největším světovým producentem emisí. Většina zvířat žijících v deštných pralesech pak není schopna na plantážích přežít, a tak uhyne či migruje na jiné místo. V roce 2015 zde došlo vypalováním pralesů k mohutným požárům, které byly označeny jako nejhorší ekologická katastrofa 21. století. Jednoduše – pro přírodu je zvýšená poptávka po levném palmovém oleji velká potíž.

 

Využití palmového oleje

Palmový olej velmi pomalu oxiduje a díky vysokému obsahu nasycených mastných kyselin tuhne při pokojové teplotě. Díky tomu se v různých pomazánkách, krémech a náplních neroztéká jako jiné oleje. Najdeš ho tak ve spoustě průmyslově zpracovaných potravin, jako jsou cereálie, oříškové pomazánky, sušenky, čokoláda, smetany do kávy, instantní polévky či proteinové tyčinky. Přidává se i do některých arašídových či jiných ořechových másel, aby se zabránilo oddělování a usazování oleje v horní části sklenice. 

Vybrat si ale můžeš i ze spousty zdravých ořechových másel bez palmového oleje. 

V africké kuchyni se palmový olej používá především při vaření a smažení. Má totiž vysoký bod přepalování (kouřový bod), a tak je i při vysokých teplotách stabilní (až 232 °C).

 

Složení palmového oleje

Palmový olej obsahuje slušné množství vitaminu E (v jedné polévkové lžíci je 11 % DDD). V jeho složení je ale rovněž velké množství nasycených mastných kyselin (50 %), což není úplně nejzdravější. Jeho hlavní složkou je kyselina olejová a kyselina palmitová. Červeno-oranžovou barvu palmového oleje způsobují antioxidanty známé také jako karotenoidy (včetně beta-karotenu), které tvoje tělo dokáže přeměnit na vitamin A.

 

Zdravotní výhody palmového oleje 

Chrání mozek

Palmový olej je zdrojem tokotrienolů, což je forma vitaminu E se silnými antioxidačními vlastnostmi, která podporuje zdravé fungování mozku. Studie provedené na zvířatech i lidech ukazují, že tokotrienoly mohou zpomalit demenci, snížit riziko mozkové mrtvice a zabránit vzniku nádorů na mozku. 

Chrání srdce (?)

Palmovému oleji připisuje většina provedených studií schopnost preventivně chránit před vznikem srdečních onemocnění či zpomalit progresi u lidí s prokázanou srdeční nemocí. Palmový olej má snižovat „zlý“ LDL cholesterol a naopak zvyšovat „hodný“ HDL cholesterol. Potvrdil to výzkum 51 osob – hladiny celkového a LDL cholesterolu byly nižší u lidí, kteří drželi dietu bohatou na palmový olej, než u těch, kteří konzumovali stravu s vysokým obsahem trans-tuků. Nic ale není tak růžové. Existují i studie, které ochranný účinek oleje na srdce vyvrací.

Zvyšuje hladinu vitaminu A

Palmový olej obsahuje karotenoidy, které tělo přeměňuje na vitamin A. Nedostatek vitaminu A se projevuje problémy se zrakem, šupinatěním kůže, snížením potence i imunity. Studie ukazují, že palmový olej dokáže zvyšovat hladinu vitaminu A i u lidí trpících cystickou fibrózou – ti mají většinou potíže vstřebávat vitaminy rozpustné v tucích. 

 

Zdravotní škodlivost palmového oleje

Zatímco část studií potvrzuje pozitivní zdravotní účinky na srdce, přibývají výzkumy, které tvrdí opak. Přestože má palmový olej vysoký kouřový bod, nesvědčí mu opakované ohřívání, při kterém ztrácí své antioxidační schopnosti. Konzumace opakovaně ohřívaného oleje pak vede k ucpávání tepen a naopak způsobuje rozvoj srdečních nemocí.

Velké množství nasycených mastných kyselin v palmovém oleji (vyšší než ve vepřovém sádle!) je také potenciální hrozbou pro tvé zdraví. Může vést ke vzniku nadváhy, cukrovky, metabolického syndromu i nemocí srdce a cév včetně aterosklerózy. Někteří odborníci na základě výzkumů tvrdí, že zvýšený příjem nasycených tuků v jídle může podporovat chronické zánětlivé změny v těle a vznik nádorových onemocnění. I proto některé média mluví o palmovém oleji jako o tichém zabijákovi. 

 

Odpověď na škodlivost palmového oleje? Nejasná

Medicína zatím nemá dostatečné množství jednoznačných výzkumů, které by daly na výše uvedenou otázku jednoznačnou odpověď. Je to dáno především tím, že většina provedených studií nebyla dostatečně rozsáhlá a dlouhodobá, aby studie dokázaly přinést přímé důkazy o účincích palmového oleje. 

Na co je ale odpověď jasná, jsou etické problémy týkající se vlivu na životní prostředí a přírodu. Rostoucí poptávka způsobila rozmach výroby palmového oleje, a tak dochází k likvidaci deštných pralesů a živočišných druhů, kteří v nich žijí. Pokud chceš i přesto palmový olej vyzkoušet (třeba právě ke smažení pro jeho nízký kouřový bod), podívej se, zda má palmový olej certifikát RSPO od eticky jednajících firem. 

Anebo sáhni po jiném rostlinném tuku! Alternativ je spousta, mrkni třeba na výhody kokosového oleje – 20 praktických tipů, jak používat kokosový olej