Milujete běhání?

Milujete běhání?

Pak nezapomínejte dopřát vašemu tělu dávku vitamínů!

Pokud se běhu věnujete už nějaký ten pátek, tak jistě víte, že pitný režim a zdravá výživa nejsou tím jediným klíčem k úspěchu. Aby vaše tělo správně fungovalo, měli byste do svého jídelníčku zařadit i značnou dávku vitamínů a minerálů. Díky nim se pak mohou podle výživové poradkyně Leanne Edermanigerové zlepšit vaše sportovní výkony. Představujeme vám proto 5 nejdůležitějších vitamínů, které běžci potřebují.

Železo

Největší část železa v lidském těle je obsažena v červeném krevním barvivu, hemoglobinu. Ten je součástí červených krvinek, a ty pak zajišťují přenos kyslíku z plic do ostatních tkání. To je zásadní pro lidskou existenci. Pamatujte, že železo působí všude a bez něj se neobejdete. 
Tento minerál najdeme v mnoha živočišných a rostlinných produktech. Nejvíce železa získáte konzumací masa a vnitřností. Z rostlinných produktů patří mezi významné zdroje železa například fazole, čočka, meruňky, švestky, oříšky a mandle. Jezte ale i obiloviny a celozrnný chléb. Nezapomínejte na zeleninu, především brokolici a špenát.

Vitamin B6

Vitamin B6 pomáhá při tvorbě hemoglobinu, což je základní složka červených krvinek. Hemoglobin potřebujeme k přenosu kyslíku kolem těla do buněk a tkání, které jej využívají k produkci energie potřebné ke spuštění. Transportuje také oxid uhličitý do plic, které jej potom z těla odstraní. Mezi klasické zdroje vitamínu B6 bychom zařadit drůbež, ryby, brambory, cizrnu a banány. 

Vápník 

Pro kosti je vápník základním stavebním kamenem. Vzhledem k tomu, že při běhu naše kosti mohou velmi často trpět silným nárazem, vápník je opravdu důležitá živina, která jim pomáhá rychle se zotavovat a udržovat. A právě udržování stabilní hladiny vápníku pomáhá předcházet zlomeninám a udržuje osteoporózu na uzdě. Pokud i vy chcete mít dostatek vápníku v těle, měli byste často konzumovat mléčné výrobky, konkrétně tvrdé sýry. Zdrojem vápníku jsou ale i rostlinné produkty, jako jsou například květák, brokolice, kapusta, mák, lískové a para ořechy.

Vitamin D

Vitamín D je jedinečný a esenciální vitamín rozpustný v tucích. Jedinečný je v tom, že i když je přítomen v některých zdrojích potravy, naše pokožka jej vytváří při vystavení slunečnímu záření. Tento vitamín je nezbytný pro homeostázu vápníku, a tak usnadňuje příjem vápníku ze stravy a řídí používání vápníku při růstu a vývoji kostí. Jak už bylo zmíněno výše, slunce je hlavním strůjcem této životně důležité látky. Jeho hodnoty však můžete navýšit konzumací sardinek, lososa, vajec či cereálií. 

Vitamín C

Díky dostatečnému množství vitaminu C v těle je posílen náš imunitní a nervový systém, snižuje se míra únavy, vyčerpání a je podporována naše celková vitalita. V našem těle působí také jako prevence mnoha onemocnění a je skvělý pro zlepšení vstřebávání železa z rostlinných zdrojů, jako je špenát a čočka. Nejbohatším zdrojem tohoto vitamínu jsou však citrusové plody – především citrony a pomeranče. 

Závěr

Aby vaše tělo správně fungovalo, je nezbytné obohatit jej správnými vitamíny a minerály. Navíc mnoho z nich pomáhá regeneraci a kombinace specifických živin tak může zvýšit rychlost jejich absorpce do krevního oběhu. Pokud si nejste jisti, zda vaše tělo má a nebo nemá dostatek vitamínů, zvažte zvýšení jejich příjmu pomocí doplňků.