Proteinové nápoje

Móda, nebo nutnost?

Každý správný sportovec nebo fitnessák do sebe cestou z tréninku naláduje proteiňák ze svého oblíbeného shakeru. Je tenhle zvyk pouze trendem, nebo jsou pro nás bílkovinami nasycené nápoje opravdu prospěšné? Pojď se s námi podívat na hlavní fakta a výhody!

 

Proč vůbec protein? A kolik?

Ať už jsi atlet, cyklista nebo jen rád chodíš do fitka, věř tomu, že kvalitní protein potřebuješ! Tahle látka ti umožní zvýšit svalovou hmotu a snížit tělesný tuk, ale také optimalizovat hladiny anabolických hormonů a zlepšit metabolismus. Pokud jsi aktivní, tvoje tělo potřebuje zhruba 1,5 g bílkovin na 1 kg tělesné hmotnosti.

 

A co že to v tom shakeru vůbec máme?

Existuje několik druhů proteinu v prášku. Nejoblíbenější je z naší zkušenosti syrovátkový (whey), který obsahuje opravdu velké množství bílkovin a málo tuku. Navíc je to protein kompletní, tedy obsahuje všech devět aminokyselin nezbytných pro naši výživu. Běžné jsou také sójové nebo rostlinné proteiny, vhodné pro vegany. Jedna 30g odměrka syrovátkového proteinu obsahuje v průměru 25 g bílkovin. Stejné množství je pro představu třeba ve 250 g odtučněného řeckého jogurtu nebo ve 120 g kuřecího prsa.

 

Pomocník X škůdce

Velkou výhodou proteinových nápojů je to, že jsou schopné nám rychle a efektivně dodat porci bílkovin. Jsou skvělé pro aktivní jedince, kterým běžná dávka proteinu obsaženého v jídle jednoduše nestačí. Ale pozor! Pokud to s nápoji budeš přehánět a tvoje tělo nestihne bílkoviny spalovat, povede to v dlouhodobém měřítku k nabírání váhy. I zde totiž platí základní pravidlo, které říká, že pokud je dlouhodobě příjem větší než výdej, váhu nabíráš.

 

Hlavní výhody

Máš rozvrh nabitý od rána do večera a na pořádné jídlo nemáš čas? Pak je pro tebe proteinový nápoj bez pochyb dobrou volbou! Rychle a jednoduše si ho připravíš v kanceláři, v autě nebo třeba ve vlaku a díky tomu máš kvalitní náhradu za plnohodnotné jídlo pořád u sebe. Samozřejmě ale není dobré nahrazovat jídlo nápojem pravidelně nebo dlouhodobě.

Další výhodou práškového proteinu je nízký obsah tuku. Jasně, dávku bílkovin získáš i z masa a ryb, ale ty už jsou na tom s tuky hůř. Nápoje mohou být tedy i dobrým pomocníkem při hubnutí, pokud je budeš používat správně. Navíc tě na nějakou dobu nasytí, což zabrání nechtěnému přejídání.

Na proteinovém nápoji si můžeš i skvěle pochutnat! Sice si ho můžeš vychutnat jen tak, když ho v shakeru smícháš s vodou, ale klidně si s ním trochu vyhraj. Ve fantazii se meze nekladou, přidej do něj třeba zmrzlé ovoce, řecký jogurt a máš skvělé smoothie, které nastartuje tvůj den. Příchutě samotného prášku jsou dnes téměř neomezené, i na našem e-shopu jich najdeš nepřeberné množství. Ochutnej a vyber si, co ti sedí nejvíc.