Stimulant Taurin – brát nebo ne?

Stimulant Taurin – brát nebo ne?

Zvyšuje výkon, napomáhá regeneraci svalů i spalování tuků. Udržuje optimální hladinu minerálů v těle a brání svalovým křečím. Podporuje správné fungování srdce i mozku a napomáhá dobré psychické pohodě. Taurin hraje v těle tolik důležitých rolí, že se ti vyplatí užívat jej samostatně. Je naprosto bezpečný a nemá žádné vedlejší účinky.

 

Co je to taurin?

Taurin je aminokyselina nebo přesněji řečeno esenciální aminokyselina, kterou tělo získává z vitaminu B6, methioninu a cysteinu. Najdeš ji v běžné potravě – masu, sýrech, mléku, vejcích a mořských plodech. Doplňování by proto měli zvážit vegetariáni a vegani – mohou trpět jeho nedostatkem.

Pro tvůj organismus je taurin extra důležitý. Podporuje fungování srdce, mozku a dalších orgánů. Ovlivňuje metabolismus tuků a jejich vstřebávání z tenkého střeva. Současně pomáhá přeměně cholesterolu na žlučové kyseliny. Udržuje správnou hladinu minerálů v těle, takže zabraňuje svalovým křečím. Pro svoje povzbuzující účinky se objevuje i ve fitness suplementech.

 

Taurin ve fitness

Účinky taurinu oceníš při každém tréninku – nejenže brání poklesu síly, ale dokonce ji dokáže i mírně nakopnout. Hydratuje svalové buňky, a tak navyšuje jejich objem. Pokud zrovna jedeš náročnější trénink, pomůže ti snížit hladinu kyseliny mléčné ve svalech, takže to po cvičení tolik nebolí. Pro rychlejší regeneraci svalů při vysoce intenzivních trénincích je ideální kombinace taurinu s BCAA.

Taurin je skvělý i při hubnutí. Napomáhá snížit tukové zásoby využíváním tuku jako zdroje paliva!

Taurin působí pozitivně nejen sám o sobě, ale i v kombinaci s dalšími látkami. Najdeš ho proto v různých spalovačích tuků s obsahem synefrinu, kde pomáhá zmírňovat jejich vedlejší účinky v podobě křečí. Z obdobného důvodu je součástí oblíbených energy drinků – i malá dávka taurinu podporuje nakopávací efekt kofeinu a současně snižuje jeho negativní působení, jako je bušení srdce a nervozita.

 

Dávkování taurinu

Doporučená denní dávka taurinu je mezi 500—2000 mg. Ani při vyšších dávkách však nebyly prokázány nežádoucí účinky taurinu. Taurin působí močopudně jeho nadbytečné množství se vylučuje většinou močí. Předávkování tak nehrozí.

Taurin patří do předtréninkové suplementace, a to minimálně 30 minut před cvičením. V některých případech je vhodný i po tréninku.

 

Pro koho je suplementace taurinu důležitá?

  • vegany & vegetariány
  • aktivní sportovce (silové i aerobní sporty)
  • každého, kdo chce podpořit imunitu

Užívání taurinu je vhodné i pro osoby s depresemi, úzkostmi a sníženou funkcí štítné žlázy. Doporučuje se i lidem, které trápí migrény či vysoký tlak. Pozitivně působí na plodnost, protože ovlivňuje množství a kvalitu spermií. Podstatnou roli zastává i v krvetvorbě, a proto je to dobrý doplněk stravy při chudokrevnosti. Výčet jeho pozitivních účinků pro sportovce i nesportovce je prakticky nekonečný a to ještě jedno eso skrýváme v rukávu…

 

Taurin proti infekčním nemocem?

Jedním z méně známých faktů je schopnost taurinu naboostovat imunitu a současně zvýšit obranyschopnost proti infekčním nemocem. Působí antibakteriálně, antiviroticky a antimykoticky, takže likviduje viry, bakterie, kvasinky a plísně. Současně dokáže redukovat už vzniklé záněty v těle a podporuje jejich rychlejší léčbu.

Takže odpověď na otázku – zda taurin brát nebo ne – je jednoznačná!