V týmu se to lépe táhne

Proč je dobré mít své parťáky?

U cvičení každý preferuje něco jiného. Jeden je vlk samotář, druhý zase potřebuje být členem smečky. Trénink ve skupině má ale své velké výhody. V následujících řádcích vám je představíme.

„Zítra začnu! Po práci se převlíknu a půjdu si zaběhat.“ Sami si vzpomeňte, kolikrát jste si podobnou větu řekli. A teď se zamyslete: kolikrát jste své předsevzetí opravu splnili? Pokud nepatříte mezi odhodlané jedince se supersilnou vůlí, je docela přirozené, že se sami sobě vymlouváte a nakonec se ke cvičení prostě nedokopete. Právě vám trénování s partou určitě pomůže!

Když píšeme trénink ve skupině, nemáme tím na mysli placené skupinové hodiny. Naopak! Vezměte kamarády, rodinu, známé a jděte spolu do parku, do posilky nebo na kolo. Postupně každý může vodit další zájemce a vaše parta se tak bude pomalu, ale jistě rozrůstat. A jaké to má plusy?

Méně výmluv, více práce

Pokud se na pravidelné cvičení domluvíte s partou kamarádů, nebudete se tak často vymlouvat. Tréninkový plán je ve skupině závaznější. Neřeknete si, že začnete hned jak uklidíte a umyjete nádobí, ale prostě dorazíte ve smluvený čas na smluvené místo. V partě máte víc zodpovědnosti a ta vás do začátku rozhodně nakopne. 

Motivace nad zlato

Už nemůžeš? Ani náhodou! Parta tě nenechá tu poslední sérii nedodělat. Vzájemná podpora by tady měla fungovat na 100 %. Navíc výkony ostatních vás všechny posouvají dál, nakonec mezi sebou můžete i soutěžit a dosahovat ještě lepších výsledků. Občas jsme sami k sobě moc kritičtí, a tak nás naopak vlídná a povzbudivá slova kamarádů můžou pěkně nabudit. 

Důležitá kontrola

Dělám to dobře? Mám rovně záda? Držím to správně? Ne vždycky na sebe u cvičení pořádně vidíte a kontrolovat sebe sama není jednoduché. Parťák je skoro jako trenér – můžete ho poprosit, aby na vás dohlédl. Pak si můžete být jisti, že všechno děláte skvěle. Pomyslná kontrola ale působí i nepřímo. Ruku na srdce, když cvičíte sami, tak si to občas ulehčíte, že? Ale když za sebou máte partu, tak se snažíte o to víc!

Pokud se vám nedaří cvičit tak, jak byste chtěli, zkuste si najít parťáky. Pro člověka je přirozené pohybovat se ve skupině a jak jsme vám výše napsali, má to mnoho výhod! Vyzkoušejte to a napište nám, jestli na vás skupinové cvičení funguje a co na něm máte nejraději.