Z noční sovy ranní ptáčetem?

Z noční sovy ranním ptáčetem?

Proč ne! Poradíme Vám, jak na to.

Neexistuje žádný univerzální návod, jak každé ráno úspěšně brzy vstát a nebýt unavený. Jedno je však jisté: časné ranní vstávání zkrátka není pro všechny vždycky jednoduché. Důležité je si uvědomit, že někdy musíme změnit své denní rutiny a dát šanci rannímu svítání před nočním životem.   

Možná jste si všimli, že se každý den ve stejný čas ne vždy cítíte identicky. Někdy jste unavení, jindy naopak nabití energií. Je to dáno cirkadiánním rytmem nebo tělesnými hodinami, které regulují vaše chování a tělesné procesy. Ne každý cirkadiánní rytmus je vždy stejný. A to je právě ten důvod, proč se můžete cítit unavení nebo čilí v různých denních časových úsecích v porovnání s ostatními lidmi. 

Pokud se však chcete stát ranním ptáčátkem, budete muset upravit své vnitřní tělesné hodiny a změnit návyky. Ačkoliv se to zdá být pro někoho v tuhle chvíli skličující, vězte, nic není nemožné. My pro vás máme několik tipů k dosažení cíle, tak pojďme na ně.

Nastavte si budík

Už samotná myšlenka na časné ranní vstávání může být pro některé bolestivá. Pokud večer zůstáváte dlouho vzhůru, hlavním problémem je, že nejste unavení. A právě to je první věc, kterou je třeba změnit.

Musíte svému mozku říct, že jste unavení a že potřebujete vstávat dřív. Ano, začít vstávat o pár hodin dřív je sice těžké, ale po několika dnech se budete večer cítit unavení mnohem dříve, než jste byli zvyklí.

Je důležité, aby byl tento proces pravidelný. To znamená, že byste měli jít spát a vstávat každý den ve stejný čas, dokonce i o víkendech, a to i přesto, že je lákavé zůstat vzhůru déle nebo jen ležet v posteli, když druhý den nemusíte vstávat.

Netlačte na pilu 

Nemusíte do celého procesu skočit po hlavě. Nenastavujte si budík příliš brzy, pokud opravdu nepotřebujete být brzy v práci. Nastavujte si jej například o 15 až 30 minut dříve po dobu prvního týdne, abyste lépe mohli dosáhnout cílového času. Postupně pak časové intervaly můžete zvyšovat.

Přizpůsobte si svůj večerní program

Pokud vám to možnosti dovolí, přesuňte své večerní aktivity na dřívější čas, aby vyhovoval vašim novým tělesným hodinám. Například pokud obvykle chodíte večer cvičit, začněte o hodinu dříve. Stihnete tak nejen svou oblíbenou aktivitu, ale zároveň budete moct jít brzy spát.

Může cirkadiánní rytmus ovlivnit vaše zdraví?

Některé výzkumy ukazují, že noční sova ve srovnání s ranním ptáčetem může být vystavena většímu riziku vzniku diabetu druhého typu a srdečních chorob. Ti lidé, kteří chodí spát později, mají podle výzkumů také větší tendenci jíst nezdravě a konzumovat větší množství alkoholu, kofeinu a cukru než ti, kteří jdou spát, protože brzy vstávají. Noční sovy také velmi často vynechávají snídaně a nezačleňují příliš často do svého jídelníčku například ovoce a zeleninu.

Mají noční sovy vůbec nějaké výhody?

Být noční sovou nemusí vždy nutně znamenat, že je s vámi něco špatně. Některé studie ukazují, že lidé, kteří chodí spát později a také později vstávají, mají často: 

•    vyšší IQ 
•    lepší výkon v silových sportech 
•    kreativní nápady

A jaký je závěr?

Pokud se chcete stát ranním ptáčetem, musíte přijmout a dodržovat pravidelné spánkové vzorce, které pak vašemu cirkadiánnímu rytmu pomohou pracovat lépe. Ve finále vlastně neexistují žádné optimální tělesné hodiny jedince, ale klíčem k úspěchu je zkrátka pravidelnost. Pokud si budete vybírat vhodný čas pro pohybové aktivity, který vám dovolí chodit včas spát, už nic nebude bránit tomu, aby se z noční sovy stalo ranní ptáče.