6 tipů, jak zdravě hřešit, když tě honí chutě

6 tipů, jak zdravě hřešit, když tě honí chutě

Říká se sto lidí – sto chutí. Připravili jsme si pro tebe pár tipů, jak se zdravě vypořádat s jakoukoliv chutí, která tě v průběhu dne přepadne – ať už na sladké či slané. Mlsat se totiž dá zdravě a s čistým svědomím!

Nejdřív se ale pojďme mrknout, proč tě vlastně honí mlsná. Většinou je to proto, že ti kvůli nepravidelnému stravování klesá hladina cukru v krvi. Tělo si ji chce co nejrychleji doplnit, a tak člověka nutí sáhnout po jednoduchých sacharidech. Řešením je – jako skoro vždy a u všeho – pravidelný a vyvážený jídelníček, který obsahuje i složitější sacharidy (například brambory, žitný chleba, celozrnné těstoviny či rýži). Pomáhají předcházet výkyvům glykémie během dne a zkrotí tak tvoji chuť na sladké. 

Někdy ale máš chuť něco zobnout a na vině není nedostatek cukru v krvi. Možná se právě nudíš, máš špatnou náladu nebo tě přepadla únava. Než se vydáš do spíže na lov pokladů, zkus si nejdřív uvědomit, co v tobě tuto potřebu vyvolalo a co ti skutečně chybí. Není nezbytné si všechny chutě odpírat, cestou je naučit se je uspokojit kontrolovaným a zdravým způsobem. 

1. Namísto běžné čokolády kvalitní 

Čokoládami plnými ztužených tuků a rychlých cukrů podaruj nepřítele nebo tchyni a nahraď je raději kvalitní čokoládou s vysokým podílem kakaa (70—90 %). Hořká čokoláda pozitivně ovlivňuje kardiovaskulární systém, má lehce stimulační účinky a zlepšuje náladu. Obsažená kyselina stearová navíc snižuje hladinu „špatného“ cholesterolu. Díky výraznější chuti je málo pravděpodobné, že spořádáš celou tabulku, pravděpodobně ti budou stačit 2 kostičky (do 20 gramů). Anebo zkus nepražené kakaové boby – seženeš je buď samotné, nebo v kombinaci s hořkou či mléčnou čokoládou. Je to superpotravina nabitá vitamíny, minerály a antioxidanty.

2. Zeleninové lupínky

Koukáš několikrát týdně na dno pytlíku s brambůrkami? Zkus vyzkoušet zdravější alternativu, která není tučná ani přesolená, a nebude ti tak po ní těžko. Pokud máš hodně času, vyrob si vlastní zeleninové chipsy v troubě – stačí nakrájet kořenovou zeleninu na tenké plátky a ochutit. Anebo si do spížky pořiď zásoby fitness chipsů, které jsou vyrobeny z čerstvé zeleniny a ochuceny přírodními ingrediencemi. Vybírej si takové, které neobsahují chemická dochucovadla, mouku, cukr či palmový olej. Pořídit si můžeš chipsy vyrobené z bramborového, zeleninového, či luštěninového základu v bezpočtu gurmánských příchutí – bude to dýně s rozmarýnem, špenát s česnekem či červená paprika s jarní cibulkou?

3. Proteinové a energetické tyčinky

Ideální náplň tvého šuplete v kanceláři nebo přihrádky v autě. Fitness tyčinky spolehlivě zaženou hlad i chuť na sladké. Je to vlastně malé jídlo – obsahují sacharidy, vlákninu, tuky i bílkoviny. Jsou perfektním způsobem, jak můžeš naboostovat potřebné množství snědených bílkovin v průběhu dne – některé proteinové tyčinky jich obsahují až 25 %. Strategicky si můžeš vybírat mezi různými typy tyčinek, podle toho, zda potřebuješ dodat energii či podpořit svalový růst a zabránit katabolismu. Tyčinky mají různé příchutě, složení a výživové hodnoty – vybírej z energetických, proteinových, low-carb, oříškových či cereálních, které obsahují sušené ovoce a lněná semínka. My se v kanclu vždycky popereme o oříškové Protein Nuts Bar.

4. Sušené ovoce

Jednoduché, zdravé a vždy po ruce. Nejen jablka a hrušky, ale třeba ananas, fíky, datle, meruňky, rozinky, brusinky, borůvky či mochyně. Nabídka sušeného ovoce vůbec není malá, chceš-li však mlsat zdravě, vybírej si vždy neproslazované a nesířené ovoce. Speciální pochoutka je pak lyofilizované neboli mrazem sušené ovoce, ve kterém se během zpracování zachovají všechny vitamíny a minerály. Navíc je příjemně křehké a lehké na trávení.

5. Sušené maso

Další alternativa, pokud se ti právě sbíhají sliny na něco slaného. Kvalitní sušené maso je perfektním zdrojem energie a bílkovin, navíc obsahuje veškeré živiny syrového masa. Můžeš si ho pořídit v několika příchutích a různých gramážích. Takový life-hack pro dojídače všeho druhu je pořídit si větší množství menších balení. Pro tvůj celkový kalorický příjem je rozdíl, jestli na posezení slupneš 20gramový nebo 100gramový balíček. 

6. Oříškové krémy a másla

Ale pozor, nemyslíme ta, která tak neslavně proslavilo poměrně zásadní množství palmového oleje a cukru ve složení. Když chceš něco malého sladkého jen tak na lžičku (a víc ani nedoporučujeme, protože oříšková másla jsou kaloricky vydatná), pořiď si zdravější variantu slavného lískooříškového krému, která obsahuje velké množství mléčných bílkovin a má snížené množství cukru. Zdravých oříškových másel, která perfektně zaženou chuť na sladké, a ještě ti dodají potřebné proteiny, existuje celá řada – vybírat si můžeš z ochucených lískooříškových, arašídových, či dokonce pistáciových. Tvojí pozornosti doporučujeme i šťavnaté cukrfree oříškové máslo z kokosu, mandlí a mauricijské vanilky. Chutná úplně stejně jako oblíbené kokosové koule a neobsahuje ani zrnko bílého cukru!

Pro další inspiraci k mlsání mrkni na náš článek, kde najdeš 5 delikátních fitness receptů s arašídovým máslem.